Thursday, December 15, 2011

Απώλειες 1,6% για τον Nikkei


Απώλειες 1,6% για τον Nikkei


"Βαθύ κόκκινο" στα ασιατικά χρηματιστήρια. Απόντες οι επενδυτές.
Με το ευρώ να διολισθαίνει κάτω και του 1,30, "αγγίζοντας" χαμηλά 11 μηνών, οι ασιατικές αγορές "στενάζουν" στη μέγγενη της ύφεσης, ολοκληρώνοντας ακόμα μία συνεδρίαση στο "βαθύ κόκκινο", με τις απώλειες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να ξεπερνούν το 1%.

Οι ανησυχίες για όξυνση της ευρωπαικής κρίσης χρέους και για την εξάπλωσή της και στις αναδυόμενες οικονομίες προκαλεί "τριγμούς" στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφονται προς ασφαλέστερα καταφύγια, λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους.

Στο προσκήνιο ήρθαν χθες εκ νέου φόβοι για υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ανέφερε πως οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης είναι "μερικές φορές υποκειμενικές και πολιτικές", προσθέτοντας πως ενδεχόμενη απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης AAA θα είναι μεν δυσάρεστη, όμως δεν θα είναι καταστροφική.

Αναλυτικότερα, στα ασιατικά ταμπλό, πτώση της τάξεως του 1,6% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Απώλειες 1,8% για τον περιφερειακό δείκτη MSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας).

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών διατηρείται από χθες η απόδοση του κοινού ευρωπαικού νομίσματος έναντι του δολαρίου εν έσω ανησυχιών ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας κατά τη σημερινή δημοπρασία θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Το ευρώ διαπραγματευόταν κοντά στο χαμηλό 10 μηνών, προτού τη γνωστοποίηση των στοιχείων για τη γερμανική βιομηχανική παραρωγή, η οποία σημείωσε υποχώρηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, απειλώντας ακόμα και τις ισχυρές χώρες της.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στα 1,2989 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων από 1,2983 δολάρια στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης χθες αργά το βράδυ, όταν "'επεσε" κάτω από το ,130 για πρώτη φορά από τις 11 Ιανουαρίου του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με μεγάλη πτώση τερμάτισαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικάνοι δείκτες της Wall. Ειδικότερα, Ο Dow υποχώρησε κατά 1,10% στις 11.824 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,55% στις 2.539 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,14% στις 1.211 μονάδες.

source: reporter.gr

No comments:

Share |