Thursday, December 15, 2011

2 αλλαγές στο νόμο για στήριξη τραπεζών


2 αλλαγές στο νόμο για στήριξη τραπεζών

Με δύο σημαντικές αλλαγές ψηφίστηκε χθες από τη βουλή το νομοσχέδιο για κρατική στήριξη των τραπεζών, όπως και τα νομοσχέδια για τη δημιουργία ταμείου σταθερότητας και για την έκδοση κεφαλαίου σε τιμές κάτω της ονομαστικής αξίας της μετοχής εταιρείας.

Τα τρία νομοσχέδια για τις τράπεζες και το νομοσχέδιο για αλλαγή του περί εταιρειών Νόμου επιχειρούν στο σύνολο τους να θωρακίσουν το σύστημα για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων. Παρόμοιες ρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και η ανάγκη δημιουργίας σχετικών ρυθμίσεων έχει εντοπιστεί από ξένους οίκους που αξιολογούν την Κύπρο, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρώτο νομοσχέδιο δίνει τα εργαλεία στην εκτελεστική εξουσία σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει σε περίπτωση κρίσης για να στηρίξει τράπεζες με την έκδοση δανείων, εγγυήσεων ή με συμμετοχή στο κεφάλαιό τους.

Το νομοσχέδιο προνοεί ότι η παρέμβαση του κράτους θα είναι προσωρινή.

Στο νομοσχέδιο, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής, περιλήφθηκε πρόνοια για λήξη της ισχύος του στις 30 Απριλίου 2012, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανέλθει στη Βουλή με νέο νομοσχέδιο για σκοπούς ρύθμισης της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων σε μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια.

Με τροπολογίες του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, τις οποίες ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, επήλθαν δύο σημαντικές αλλαγές στα νομοσχέδια.

Η πρώτη προνοεί ότι όταν ο υπουργός Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, για το διορισμό αυτό να εξασφαλίζεται πρώτα η σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και προϋπολογισμού.


Η δεύτερη είναι αυτή που ζήτησαν οι τράπεζες μέσω του Συνδέσμου τους. Δίνει το δικαίωμα στους μετόχους των τραπεζών να αγοράζουν μετοχές στην τιμή που εκδίδονται προς το κράτος.

Άλλα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν χθες αφορούν την πληρωμή τέλους 0,03% επί των καταθέσεων των τραπεζών με σκοπό τη σύσταση ταμείου σταθερότητας ίσο με το 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Τέλος η βουλή ψήφισε επίσης το νομοσχέδιο που δίνει σε εταιρείες την ευχέρεια να εκδίδουν κεφάλαιο σε τιμές κάτω της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |