Thursday, December 18, 2008

Μεταξύ 750 και 800 εκατ ευρώ η αμκ της Alpha bank στα 4,70 ευρώ η τιμή

Μεταξύ 750 και 800 εκατ ευρώ η αμκ της Alpha bank στα 4,70 ευρώ η τιμή

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κινηθεί κοντά στα 750 με 800 εκατ ευρώ εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές στην τιμή των 4,70 ευρώ ανά μετοχή θα προχωρήσει η Alpha bank. Το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε να συμμετάσχει σε όλες τις μορφές οικονομικής ενίσχυσης του δημοσίου δηλαδή και της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της ρευστότητας. Η Alpha bank ήταν από τις πρώτες τράπεζες που είχαν ανακοινώσει ότι θα κάνουν χρήση του πακέτου οικονομικής στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δις ευρώ. Όμως αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην μετοχή είναι ότι η χρηματιστηριακή τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά και βρίσκεται οριακά υψηλότερα της ονομαστικής αξίας. Τονίζεται ότι το ίδιο φαινόμενο εκδηλώνεται περίπου σε όλες τις τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών και τις οποίες θα καλύψει το ελληνικό δημόσιο. To φαινόμενο δεν σχετίζεται με το dilution αλλά με το γεγονός ότι το κράτος προσδιόρισε την αξία των τραπεζών με βάση την ονομαστική τους τιμή.

Η Alpha bank πέραν της διατήρησης λελογισμένου ρυθμού αύξησης χορηγήσεων θα πρέπει να καλύψει και πάσης φύσεως ομολογίες που λήγουν το 2009 και το 2010. Το 2009 λήγουν ομόλογα 2,9 δις ευρώ και το 2010 περίπου 1,8 δις ευρώ. Τα ομόλογα αυτά αφορούν εκδόσεις που έχουν διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές. Η Alpha bank όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα προχωρήσει και στην ενίσχυση της ρευστότητας με ίδια μέσα.

Εν προκειμένω σχεδιάζει μέσο τιτλοποιήσεων , καλυμμένων ομολογιών έως 5 δις ευρώ ώστε να καλύψει και τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας της. Με την κεφαλαιακή ενίσχυση , την συμμετοχή στο σκέλος της ρευστότητας που μπορεί να αγγίξει έως και 3,7 δις ευρώ αλλά και τις σχεδιαζόμενες εκδόσεις με ίδια μέσα ύψους έως και 5 δις ευρώ η Alpha θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις εργασίες της. Σημειώνεται ότι άμεσα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δις ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |