Thursday, December 18, 2008

Κοινοτική «ένεση» 1,5 δις. ευρώ στις επιχειρήσεις

Κοινοτική «ένεση» 1,5 δις. ευρώ στις επιχειρήσεις

Πόρους ύψους 1,5 δις. ευρώ θα πάρει άμεσα από την Κοινότητα η Ελλάδα, για να τους διαθέσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση. Πρόσβαση στα χρήματα θα έχουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που έχουν ζημιογόνες χρήσεις. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι σχετικές προεργασίες έχουν γίνει από τον υφυπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος συντονίζει τις επαφές της ελληνικής πλευράς με το επιτελείο της Επιτρόπου Ντανούτα Χούμπνερ.

Τα χρήματα θα διατεθούν από το 4ο ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) μέσω του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και θα δοθούν με διαδικασίες εξπρές.

Αυτά θα διοχετευθούν για την ενίσχυση -έως 60%- των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός και το εμπόριο. Στο υπουργείο Οικονομίας «καίγονται» να ανάψει το ταχύτερο δυνατό το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες γεγονόςπου θα τους επιτρέψει την άμεση μεταφορά των πρόσθετων πιστώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή η κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο παραμένει «αποπνικτική» αφού η μέτρια εγχώρια κατανάλωση και ο ισχνός τζίρος έχουν «αφυδατώσει» οικονομικά τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι έμποροι με την σειρά τους αιτούνται πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση, ειδάλλως θα προχωρήσουν σε απολύσεις για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των κονδυλίων που θα πάρουν τα κράτη-μέλη ως επιδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας (Ecofin) που συγκαλείται σήμερα το βράδυ και στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η αύξηση των προκαταβολών κοινοτικών κονδυλίων και η καταβολή του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων της ΕΕ ως προκαταβολή.

REPORTER.GR

No comments:

Share |