Wednesday, March 28, 2012

Βρετανία: Συρρικνώθηκε 0,3% το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


Βρετανία: Συρρικνώθηκε 0,3% το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011 λόγω της μεγαλύτερης υποχώρησης του κλάδου του χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στην τρίτη και τελευταία εκτίμηση για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου έπειτα από ανάπτυξη 0,6% το γ΄ τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για το 2011 ήταν 0,7%.

Αξιωματούχος της στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η καθοδική αναθεώρηση οφείλεται στην υποχώρηση της παραγωγής στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών και ιδιαίτερα στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών αναθεωρήθηκε καθοδικά με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν συρρίκνωση 0,1% από την προηγούμενη μέτρηση που είχε δείξει ότι η δραστηριότητα παρέμεινε αμετάβλητη.

Η συνολική συρρίκνωση το δ΄ τρίμηνο προκλήθηκε επίσης από την υποχώρηση της δραστηριότητας στους κλάδους της μεταποίησης, της παραγωγής και των κατασκευών.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πάντως ότι υπάρχουν σημάδια πως οι καταναλωτές αρχίζουν να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όσον αφορά τις δαπάνες με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 0,4% - πρόκειται για την πρώτη αύξηση σε τριμηνιαία βάση στην κατανάλωση σε διάστημα έξι τριμήνων. Ωστόσο το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών υποχώρησε στο 7,7% το δ΄ τρίμηνο από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές στρέφονται στις αποταμιεύσεις τους για τα έξοδα του νοικοκυριού.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν το δ΄ τρίμηνο κατά το 1 δισ. στερλίνες ή 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία και διαμορφώθηκαν σε 29,7 δισ. στερλίνες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε σε 8,5 δισ. στερλίνες το δ΄ τρίμηνο, από το ανοδικά αναθεωρημένο έλλειμμα των 10,5 δισ. το γ΄ τρίμηνο.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες και των αντίστοιχων εισαγωγών στη Βρετανία.




source: capital.gr

No comments:

Share |