Monday, November 15, 2010

Ιαπωνία: Στο 3,9% η οικονομική ανάπτυξη


Ιαπωνία: Στο 3,9% η οικονομική ανάπτυξη

Με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών προστατεύοντας την ανάπτυξη από το ισχυρό γιέν [JPY=X] και την συρρίκνωση των εξαγωγών που πιθανολογείται να επηρεάσουν περισσότερο αυτό το τρίμηνο.

Το ΑΕΠ σημείωσε ετήσια αύξηση 3,9% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά την αύξηση 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο Τόκιο.

Η κατανάλωση που αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ, οδήγησε την άνοδο καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές αυτοκινήτων με μικρή κατανάλωση καυσίμων πριν από την εκπνοή του προγράμματος επιδότησης και μετά τις υψηλότερες αγορές καπνού από τους καπνιστές πριν από την αύξηση του σχετικού φόρου. Η άνοδος του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών θα βλάψει κατά πάσα πιθανότητα την ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο καθώς εταιρείες, από την Sharp Corp. έως τη Nikon Corp., αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για την οικονομική ανάπτυξη και διαπραγματεύθηκε στα 82,72 ανά δολάριο στη 1:48 μ.μ. στο Τόκιο από 82,47 πριν την δημοσιοποίηση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 9.811,91 μονάδες.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 80,22 ανά δολάριο την 1η Νοεμβρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να περιορίσει την ανατίμηση του νομίσματός της μετά από παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου απέτυχε. Η άνοδος του νομίσματος ενδέχεται να επιδεινώσει τον αντιπληθωρισμό καθιστώντας τις εισαγωγές πιο φθηνές.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |