Tuesday, February 24, 2009

Alpha: Στα 512 εκατ τα κέρδη του 2008- Δεν θα διανείμει μέρισμα

Alpha: Στα 512 εκατ τα κέρδη του 2008- Δεν θα διανείμει μέρισμα

Στα 512 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Alpha bank στην χρήση 2008 καταγράφοντας πτώση 39,8% συγκριτικά με τα 850 εκατ ευρώ του 2007 λόγω της αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια κατά 139%. Η Alpha bank δίνει βαρύτητα στην ενεργή διαχείριση των κινδύνων και στην σταθερότητα του ισολογισμού. Η σημαντική υποχώρηση στα κέρδη αποδίδεται στο γεγονός ότι η Alpha προέβη σε σημαντική αύξηση κατά 139% στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και διαμορφώθηκαν στα 541,8 εκατ ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του γεγονότος ότι οι προβλέψεις στο δ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 275,7 εκατ ευρώ το αποτέλεσμα στο δ΄ τρίμηνοδιαμορφώθηκε σε ζημίες 55,8εκατ ευρώ.

Τα αποτελέσματα της Alpha ήταν εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις της αγοράς ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα λειτουργικά έσοδα της Alpha bank σημείωσαν αύξηση 4,8% ενώ τα λειτουργικά έξοδα 14,9%. Η διοίκηση της Alpha μετά και την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές αυξάνει τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης στα 5 δις ευρώ διαμορφώνοντας τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10,2%.

Η τράπεζα διαθέτει αποθέματα ρευστότητας 1,5 δις ευρώ που προέρχονται από την ΕΚΤ ενώ εντός του 2009 το απόθεμα αναχρηματοδοτούμενων τίτλων από την ΕΚΤ θα αυξηθεί στα 4,3 δις ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και τα 5,5 δις ευρώ από το κυβερνητικό πακέτο τότε το συνολικό απόθεμα ρευστότητας διαμορφώνεται στα 9,8 δις ευρώ. Για το 2009 η Alpha bank όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ομίλου Γ Κωστόπουλος « θα είναι προσανατολισμένη στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Από τον πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ Μαντζούνης τόνισε ότι «για το 2009 λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, εφαρμόζοντας αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια , περιορίζοντας την αύξηση των σταθμισμένων κινδύνων στα στοιχεία του ενεργητικού και σταθεροποιώντας το λειτουργικό κόστος». Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Alpha στο δ΄ τρίμηνο του 2008 επιδεινώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες στις αγορές , υπήρξε απουσία ρευστότητας , αυξήθηκαν οι κίνδυνοι , αυξήθηκαν οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών της Α. Ευρώπης ενώ αναθεωρήθηκαν καθοδικάοι προοπτικές αυτών των χωρών.

Σε αυτό το περιβάλλον το οποίο μεταφέρεται και το 2009 η Alpha bank θα ακολουθήσει πολιτική που ως στόχο θα έχει την σταθεροποίηση του ισολογισμού. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha εμφανίζει αμυντικά χαρακτηριστικάειδικά αυτό που σχετίζεται με τις χώρες των Βαλκανίων. Το 13% των δανείων της ή 6,7 δις ευρώ έχουν χορηγηθεί στα Βαλκάνιαεκ των οποίων μόνο 824 εκατ ευρώ αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια.

Για το 2009 η Alpha bankαναστέλλει πλέον την αύξηση του δικτύου καταστημάτων της στα Βαλκάνια επιβεβαιώνοντας πλήρως πληροφορίες. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι οι καταθέσεις στο εξωτερικό θα υποστηριχθούν από την ωρίμανση του δικτύου ενώ τα δάνεια θα αυξηθούν με βάση τον ρυθμό αύξησης των καταθέσεων. Τα κέρδη από το εξωτερικό το 2008 διαμορφώθηκαν σε προ φόρων βάση στα 111,7 εκατ ευρώ ή πτώση 4,6%. Όσον αφορά το μέρισμα λόγω και των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων η Alpha έχει αποφασίσει να μη διανείμει μέρισμα ούτε σε μετοχές.


REPORTER.GR

No comments:

Share |