Tuesday, February 24, 2009

Αλμα 4% για τη Wall

Αλμα 4% για τη Wall

Αλμα πάνω από 230 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,32% στις 7.349,34 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.441,83 μονάδες με κέρδη 3,90% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 4% στις 723,02 μονάδες. Αντίθετα, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πιέσεις, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,89% στις 3.816,44 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,73% στις 2.708,05 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 1,03% στις 3.895,75 μονάδεςΚέρδη στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ανακάμπτοντας ύστερα από τη χθεσινή βουτιά σε χαμηλό 12 ετών που κατέγραψαν οι Dow Jones και Standard & Poor΄s 500. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η αναμονή της πρώτης ομιλίας του προέδρου Μ. Ομπάμα ενώπιον του Κογκρέσου, ο οποίος, όπως αναμένεται, θα υπεραμυνθεί την αποτελεσματικότητα του σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς και θα εξαγγείλει τους βασικούς στόχους του για την προστασία των Αμερικανών πολιτών από την κρίση. Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν επηρέασαν ούτε για μια στιγμή το θετικό κλίμα της Wall, το οποίο υποστήριξαν αφενός το ράλι της τάξεως του 11% του τραπεζικού κλάδου και αφετέρου τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Home Depot.

Κέρδη 10% κατέγραψε η Home Depot, η οποία ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 54 εκατ. δολαρίων ή 3 λεπτών ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο λόγω έκτακτων εξόδων από διακοπή δραστηριοτήτων και διαγραφών. Ένα χρόνο νωρίτερα η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη 671 εκατ. δολαρίων. Εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων, θα είχε παρουσιάσει μείωση κερδών κατά 52%, στα 19 λεπτά ανά μετοχή.

Πάνω από 13% ήταν τα κέρδη που αποκόμισε η Citigroup και πάνω από 20% η Bank of America, οδηγώντας το ράλι του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ξεκίνησε από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, B. Bernanke ότι καμία τράπεζα δεν χρειάζεται να κρατικοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει περίπου 31%, στον απόηχο της φημολογίας περι κρατικοποιήσεων. Στο +5,1% βρέθηκαν και οι μετοχές της JPMorgan παρόλο που ανακοίνωσε μείωση 87% στο μέρισμά της.

Οι ανησυχίες για τα αποτελέσματα της AIG, ασκησαν πιέσεις στις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου. Ο ασφαλιστικός «γίγαντας», ο οποίος υποχώρησε κατά 25%, φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα κυβερνητική βοήθεια σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές 60 δις. δολαρίων, τις μεγαλύτερες εταιρικές ζημιές στην ιστορία της Αμερικής. Ο δημοσιογράφος του CNBC, David Faber, σημειώνει μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πτώχευσης, το οποίο όμως είναι μάλλον απίθανο.

Παρόλα αυτά σήμερα, προσφορές από τις MetLife και Axa για τη μονάδα ασφαλειών ζωής φέρεται να έλαβε η AIG. Η MetLife κατέθεσε προκαταρκτική προσφορά ύψους 11,2 δισ. δολαρίων για την American Life Insurance (Alico). Το ποσό αυτό πιθανόν να μειωθεί σε περίπου 8 δισ. δολάρια λόγω της επιδείνωσης στα οικονομικά της μονάδας.

Τη σταθερότητα των κεφαλαιαγορών θέτει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke, σε σύσκεψη της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική του Κογκρέσου. Επιπλέον, ο Bernanke, δήλωσε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και τη Fed, εάν καταφέρουν να αποκαταστήσουν έστω και εν μέρει την σταθερότητα της οικονομίας, τότε η τρέχουσα κρίση θα τελειώσει μέσα στο 2009, ενώ το 2010 θα χαρακτηριστεί ως έτος ανάκαμψης.

Εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, τότε το πακέτο ενίσχυσης και τα χαμηλά επιτόκια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και οι τιμές της βενζίνης θα ενισχύσουν την κατανάλωση. Ωστόσο, ο Bernanke δήλωσε ότι το πακέτο ενίσχυσης θα αργήσει να λειτουργήσει για την αποκατάσταση της ρευστότητας που απαιτείται για την προώθηση της ανάπτυξης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάμψη 18,5% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ το Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό πτώσης, καθώς οι κατασχέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πωλήσεις να υποχωρούν. Η πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ήταν άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που έβλεπαν να διαμορφώνεται στο 18,3%, ενώ το Νοέμβριο η πτώση ήταν 18,2%. Ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση όλους τους μήνες από τον Ιανουάριο του 2007.

Στις 25 μονάδες διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της καταναλωτικής τους δύναμης, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, στο οικογενειακό εισόδημα και στην πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρισκόταν στις 37,4 μονάδες, ενώ για τον Φεβρουάριο οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 35 μονάδες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |