Tuesday, February 24, 2009

«Ισχυρά εχέγγυα» ζητά από τη Saab η Σουηδία

«Ισχυρά εχέγγυα» ζητά από τη Saab η Σουηδία


Η κυβέρνηση χρειάζεται «ισχυρά εχέγγυα» προτού δεσμευθεί να εγγυηθεί δάνεια προς την Saab Automobile, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, μιλώντας χθες στην Μπρατισλάβα.

Ο Ράινφελντ επανέλαβε, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίκο, πως η μητρική της Saab, η General Motors δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των Σουηδών φορολογουμένων.

Η Saab κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές την περασμένη εβδομάδα, μετά την προειδοποίηση της GM ότι θα προχωρήσει σε απόσχιση της σουηδικής της θυγατρικής. Η τελευταία αναζητά πλέον κρατικές εγγυήσεις για να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

«Είτε η GM αλλάζει την απόφασή της για έξοδο, είτε ένας νέος ιδιοκτήτης ή μια ομάδα ιδιοκτητών θα καλύψει μέρος της υποχρέωσης προς την EIB», δήλωσε ο Ράινφελντ.

Όπως πρόσθεσε, η Σουηδία είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί μέρος των πόρων που χρειάζεται η Saab για να μην «βουλιάξει», υπό την προϋπόθεση ότι ένας νέος ιδιοκτήτης θα παράσχει το υπόλοιπο μέρος τους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |