Tuesday, August 26, 2008

Ανησυχίες μεσιτών για τιμές ακινήτων

Ανησυχίες μεσιτών για τιμές ακινήτων


Σε μπούμερανγκ τείνει να μετατραπεί το μπουμ των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων καθώς η μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η Πάφος άρχισε να ξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Η άνοδος των επιτοκίων και ο πληθωρισμός έχουν περιορίσει αισθητά την εγχώρια ζήτηση και σε συνδυασμό με τη μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η εξωγενής ζήτηση, δημιουργούνται προβλήματα διάθεσης σε περιοχές πέραν της Πάφου. Για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διψήφια μείωση στις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, ενώ στα υπόλοιπα αναμένεται αύξηση κατώτερη του πληθωρισμού.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σόλων Κουρουκλίδης, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Πάφο είναι περισσότερο από υπαρκτή. «Οι πωλήσεις παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση με τον αριθμό των αδιάθετων ακινήτων να αυξάνεται δραστικά. Τους τελευταίους τρεις μήνες η μείωση είναι της τάξης του 30-40% από την εξωγενή αγορά και 5% από την εσωτερική αγορά, ενώ οι προβλέψεις λένε ότι η μείωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου με αρχές του 2009», ανέφερε.

Η μείωση δεν αφορά όμως μόνο τις πωλήσεις αλλά αγγίζει και τις τιμές. «Η Πάφος», συνέχισε ο κ. Κουρουκλίδης, «η οποία συγκριτικά με τις άλλες πόλεις είχε πολύ πιο ψηλές τιμές, σήμερα η τιμή των ακινήτων παρουσιάζει δραστική μείωση μέχρι και 30% ή και 50% όταν πρόκειται για διαμερίσματα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τα προβλήματα της κτηματαγοράς δεν περιορίζονται στην Πάφο. «Ζοφερό παραμένει το τοπίο της κτηματαγοράς λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στον αριθμό πωλήσεων των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια. Από τη δίνη στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα είδη ακινήτων (σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα) εξαιρούνται τα εμπορικά οικόπεδα και γη», επεσήμανε και πάλι ο κ. Κουρουκλίδης, για τα οποία υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές – κυρίως Ρώσοι – που θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο.

Τα αίτια

Ο κ. Κουρουκλίδης, αποδίδει την απότομη αναστροφή της θετικής πορείας που παρουσίαζε η κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια:

• Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης σε λίγους μόλις μήνες.
• Στις επιπτώσεις της εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας (Ιούλιος 2007) με την οποία αυξανόταν το ποσοστό προκαταβολής για αγορά κατοικίας από 30 σε 40%. Αν και αποσύρθηκε, υποστηρίζει ο κ. Κουρουκλίδης, η εγκύκλιος συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα διότι όσο δύσκολο είναι να προσελκύσεις την εξωγενή ζήτηση άλλο τόσο είναι να τη ξανακερδίσεις.
• Στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έπληξε τη Βρετανική αγορά που αποτελεί το 80% της εξωγενούς ζήτησης.
• Υποτίμηση της αγγλικής στερλίνας έναντι του ευρώ, που ενθαρρύνει πωλήσεις ακινήτων.

«Η αύξηση των επιτοκίων η οποία έχει άμεση επίδραση αυξάνοντας προς τα πάνω τη μηνιαία δόση», είναι κατά τον κ. Κουρουκλίδη η πρώτη αιτία μείωσης της εγχώριας ζήτησης των ακινήτων η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Στα αίτια της κάμψης ο κ. Κουρουκλίδης περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω της ξέφρενης πορείας της τιμής των καυσίμων. Αλλά και τη σύγχυση που, σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη, έχει επιφέρει στην αγορά η αναμενόμενη επιβολή του ΦΠΑ στο 15% στα ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |