Tuesday, August 26, 2008

Να αποτρέψει την πτώση του αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

Να αποτρέψει την πτώση του αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

O υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολάμ Χουσεΐν Νοζάρι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ΟΠΕΚ πρέπει να εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποτρέψει τις πτωτικές τάσεις των τιμών πετρελαίου και παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο της υπερπροσφοράς στις αγορές, στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της περαιτέρω αύξησης της παραγωγής, ακόμα και όταν το πετρέλαιο είχε αγγίξει τα 147 δολάρια το βαρέλι, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν κάνει έκκληση σε διεθνή βάση για ενίσχυση της προσφοράς. Η αγορά αυτό το διάστημα είναι υπερκορεσμένη, καθώς καθημερινά περισσεύουν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Παράλληλα, στις διεθνείς αγορές χθες το πετρέλαιο ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 115 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές αγοράς. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2004.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αναμένεται να ωθήσουν στα ύψη τις τιμές του αμερικανικού αργού. Η στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας στην Γεωργία ανέκοψε την πορεία των πετρελαϊκών φορτίων από το Αζέρι, τα οποία θα περνούσαν μέσα από τη Γεωργία.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ του Ιουλίου (147,27 δολάρια), παραμένουν ενισχυμένες κατά 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι καθοριστικό ρόλο για την πορεία του αργού διαδραματίζει και το αμερικανικό νόμισμα.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, το πετρέλαιο υποχωρούσε, λόγω του ράλι που πραγματοποίησε το δολάριο έναντι της δέσμης νομισμάτων. Στη συνέχεια όμως το δολάριο περιόρισε ελαφρώς τα κέρδη του έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να κινηθεί ανοδικά. Ανάλογη αύξηση σημείωσε και το βρετανικό brent, το οποίο ενισχύθηκε κατά 74 σεντ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι την Παρασκευή, όταν οι αγορές των ΗΠΑ θα κλείσουν νωρίτερα, λόγω της αργίας (Labor Day), αναμένεται να παρατηρηθεί έντονη ρευστότητα τιμών και χαμηλός όγκος συναλλαγών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |