Saturday, March 20, 2010

Στροφή προς ένα υπερεθνικό νόμισμα

Στροφή προς ένα υπερεθνικό νόμισμα

Προς ένα πολυ-νομισματικό σύστημα συναλλαγματικών αποθεμάτων -αντί της εξάρτησής της από το δολάριο- θα πρέπει να στραφεί η παγκόσμια οικονομία, ενώ θα πρέπει να γίνεται ευρύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως προτείνεται σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αντηχεί τις εκκλήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και αναδυόμενων οικονομιών, όπως Κίνα, Βραζιλία και Ρωσία, για μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων ως τρόπου για τη μείωση της εξάρτησης από μία μόλις χώρα, ως «φύλακα» του βασικού αποθεματικού νομίσματος.

Η έκθεση -η οποία εκπονήθηκε από το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών Chatham House και το ESRC World Economy and Finance Programme- αναφέρει ότι η πρόσφατη πιστωτική κρίση και η επακόλουθη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας έφεραν στην επιφάνεια σοβαρές ελλείψεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

«Σε περιόδους πιέσεων, όταν οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν σταθερή οικονομική ανάκαμψη, οι στόχοι εσωτερικής πολιτικής ενδεχομένως να έρχονται σε αντιπαράθεση με τις υποχρεώσεις σε διεθνές επίπεδο», τονίζεται στην έκθεση, που επεξηγεί τα τρωτά σημεία του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από το δολάριο.

«Αυτή η δεκαετία αναμφισβήτητα θα αποτελέσει εποχή μετάβασης. Δεν αναμένουμε ριζικές αλλαγές, αλλά μια μακρά, σταδιακή διαδικασία αλλαγών και αναπροσαρμογής», αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης, προσθέτοντας ότι ο διάλογος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για την αναδιάρθρωση του συστήματος.

«Εκφράζονται επιχειρήματα για τη στροφή προς ένα αποθεματικό σύστημα πολλών νομισμάτων, καθώς και η εκτεταμένη χρήση ενός υπερεθνικού νομίσματος, όπως τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αξία των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων βασίζεται σε ένα «καλάθι» τεσσάρων βασικών νομισμάτων, ευρώ, γιέν, στερλίνας [GBP=X] και δολαρίου.

Η σύνθεση του καλαθιού αναθεωρείται κάθε πέντε χρόνια, με την επόμενη αναθεώρηση να έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του 2010 και μεγάλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις -όπως η Κίνα- να υποστηρίζουν το συνυπολογισμό των εθνικών τους νομισμάτων στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, καθώς και ευρύτερη χρήση αυτών.

«Τα ιστορικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι δύο ή περισσότερα αποθεματικά νομίσματα μπορούν να λειτουργούν ταυτοχρόνως», επισημαίνεται στην έκθεση, που συστήνει και μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων. Η έκθεση συστήνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ΔΝΤ καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |