Tuesday, July 21, 2009

Bernanke: "Η στρατηγική εξόδου της Fed"

Bernanke: "Η στρατηγική εξόδου της Fed"


Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ενεργήσει αποφασιστικά ώστε, όταν ανακάμψει η οικονομία, να αποτρέψει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς χρήματος, αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο διοικητής της Fed, Ben Bernanke.

«Η τράπεζα διαθέτει πολλά και αποτελεσματικά εργαλεία για να περιστείλει τη νομισματική της πολιτική όταν το οικονομικό περιβάλλον το απαιτήσει», σημειώνει ο Bernanke.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Fed θα μπορούσε:

- Να «απορροφήσει» πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά μέσω μεγάλης κλίμακας αντεστραμμένων συμφωνιών επαναγοράς, βάσει των οποίων θα προβεί σε πώληση τίτλων από το χαρτοφυλάκιό της με τον όρο της επαναγοράς τους αργότερα σε υψηλότερες τιμές.

- Να προχωρήσει σε πώληση συναλλαγματικών και να αποταμιεύσει τις εισπράξεις.

- Να προσφέρει στις τράπεζες δυνατότητα προθεσμιακών καταθέσεων με υψηλότερες αποδόσεις από τις τρέχουσες.

- Να πουλήσει μέρος των μακροπρόθεσμων τίτλων της στην ελεύθερη αγορά.

Ο διοικητής της Fed, που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα και αύριο στο Κογκρέσο την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικής προόδου της Τράπεζας, επαναλαμβάνει στο άρθρο του την πεποίθηση ότι οι «συμβιβαστικές» πολιτικές θα είναι απαραίτητες για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμα, πριν την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως ο Bernanke εκτιμά ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί έως τώρα έχει αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης, έχει βελτιώσει τη λειτουργία της πιστωτικής και της διατραπεζικής αγοράς καθώς και της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

capital.gr

No comments:

Share |