Tuesday, July 21, 2009

Ο Ταύρος τα γύρισε «τούμπα»

Ο Ταύρος τα γύρισε «τούμπα»



Μέσα σε μια εβδομάδα, η ψυχολογία της αγοράς άλλαξε άρδην. Ενώ ήταν έτοιμες να δοκιμάσουν τα χαμηλά έτους μια εβδομάδα πριν, οι μετοχές εφορμούν σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα, με την υποστήριξη των αναβαθμίσεων πολλών μεγάλων τραπεζών από στρατηγικούς αναλυτές.

Για να εξηγήσουμε το τι συνέβη, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις νέες πληροφορίες της περασμένης εβδομάδας και να κατανοήσουμε την επενδυτική ψυχολογία, όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη την προηγούμενη Δευτέρα.

Οι ειδήσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις ήταν καλύτερες απ’ όσο αναμενόταν, αλλά όχι πολύ. Σύμφωνα με την Thomson Reuters, οι εταιρίες του S&P 500 αναμενόταν να εμφανίσουν ετήσια μείωση κερδών 35,2% στα τέλη της εβδομάδας, σε σύγκριση με πτώση 35,7% πριν επτά ημέρες. Χειρότερα αναμένονταν τον Μάιο, καλύτερα τον Ιούνιο. Χρειάζονται όμως περισσότερες αποδείξεις.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας ήταν πολύ λιγότερες. Αυτό οφειλόταν στις προηγούμενες διακοπές λειτουργίας εργοστασίων αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση θετικές. Η μείωση των επιδομάτων συχνά δείχνει ανάκαμψη.

Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ 7,9% με τριπλασιασμό των τραπεζικών δανείων σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Τα μεγέθη είναι πολύ εύρωστα και εγείρουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους, αλλά δείχνουν θετικά.


Η CIT Group, ο μεγάλος πιστωτικός οίκος των ΗΠΑ, έδωσε πολλές αφορμές ελπίδας αποφεύγοντας την χρεοκοπία με μια συμφωνία στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς κρατικό χρήμα –που είναι μια αλλαγή από την πρόσφατη συνταγή.

Τα πράγματα δείχνουν πράγματι καλύτερα από την περασμένη εβδομάδα. Ας δούμε τώρα την ψυχολογία. Η έρευνα της American Association of Individual Investors (αμερικανική ένωση ιδιωτών επενδυτών) είναι ένας φανταστικός δείκτης contrarian: όταν το αρνητικό συναίσθημα είναι υψηλό, είναι συχνά η κατάλληλη ώρα για αγορές.

Αυτή η αρνητική ψυχολογία έφτασε σε ιστορικό υψηλό την ημέρα που τα παγκόσμια χρηματιστήρια «έπιασαν πάτο» τον Μάρτιο. Και έφτασε στο χειρότερο σημείο από τότε, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Που σημαίνει ότι τα ελαφρώς θετικά νέα βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους επενδυτές, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ απαισιόδοξοι.

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία είναι κατά πόσον η Wall Street μπορεί να κατακτήσει νέα υψηλά για το 2009.

euro2day.gr

No comments:

Share |