Tuesday, July 21, 2009

Ρωγμές στις τιμές από αδιάθετα ακίνητα

Ρωγμές στις τιμές από αδιάθετα ακίνητα


Μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών και διαμερισμάτων δημιουργεί η μείωση στη ζήτηση ακινήτων με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες ανάπτυξης, φοβούμενοι για τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν της καλοκαιρινής περιόδου, να προχωρούν σε αδρές εκπτώσεις που φθάνουν το 30%. Το χορό των εκπτώσεων σέρνουν, μάλιστα, μεγάλοι developers, όπως η Aristo, οριοθετώντας την έναρξη νέας φάσης στην αγορά, κατά την οποία οι εκπτώσεις είναι πλέον άμεσες, αντί έμμεσες.

«Το πρώτο εξάμηνο οι developers επιχείρησαν να δελεάσουν τους αγοραστές με διάφορα δώρα, όπως δωρεάν air condition, κτλ. Το δεύτερο εξάμηνο δεν άντεξαν την πίεση της οικονομικής κρίσης και προχωρούν σε μειώσεις των τιμών των ακινήτων», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το timing των μεγάλων εκπτώσεων στην πεποίθηση πολλών ότι τα χείριστα για τον κλάδο θα έρθουν μετά το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει ήδη αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος στον τουριστικό κλάδο. «Η αγορά ακίνητων θα φθάσει στον πάτο μετά το Σεπτέμβρη οπότε και θα επικρατήσει πανικός στην αγορά», εκτιμά ο εκτιμητής Αντώνης Λοϊζου. Περιοχές όπως κοινότητες στην ελεύθερη Αμμόχωστο στις οποίες κτίστηκαν διαμερίσματα και κατοικίες με σκοπό να πουληθούν σε ξένους όπως Αυγόρου, Δασάκι Άχνας, Ξυλοφάγου, Τερσεφάνου και παραθαλάσσιες περιοχές στην Πάφο ενδέχεται να πιεστούν πολύ έντονα».

Σύμφωνα με τον κ. Λοίζου, η κυριότερη αίτια μείωσης των τιμών είναι η ζήτηση για αγορά ακινήτου η οποία έχει πεθάνει και δεύτερο το ότι οι επιχειρηματίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να ξοφλήσουν το χρέος των cancellations πολλών αγοραστών, κυρίως βρετανών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους και επιστρέφουν την αγορά πίσω. Για το λόγο αυτό οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να ρίξουν την τιμή ώστε να ξοφλήσουν το δάνειο που τους έχουν εγγυηθεί στις τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος των πωλήσεων της Cybarco, Αλέξανδρος Σίνκα, εξηγεί ότι αποτελεί βάρος για ένα επιχειρηματία ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων διαμερισμάτων και οικιών λόγω του κόστους συντήρησης που απαιτείται. «Όσο περνά ο χρόνος και παραμένει μεγάλος αριθμός απούλητων διαμερισμάτων και κατοικιών μειώνονται οι πιθανότητες να πουληθούν λόγω της φθοράς. Αποτελούν βάρος στον ισολογισμό της εταιρείας η οποία ρίχνει την τιμή κάνοντας εκπτώσεις για να τα διαθέσει σε τιμή ευκαιρίας».

Αποδίδει επίσης τις εκπτώσεις τη συγκεκριμένη περίοδο στη στρατηγική που ενδεχομένως να ακολουθεί κάποιος επιχειρηματίας με στόχο να αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο επίσης εκτιμητής ακινήτων, Χάρης Τιμοθέου, από το γραφείο συμβούλων και εκτιμητών Δανού, τονίζει με τη σειρά του ότι για τους επιχειρηματίες αυτή η περίοδος είναι δίκοπο μαχαίρι.

«Από τη μια οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης προσπαθώντας να μειώσουν στο ελάχιστο τη ζημία που τους προκαλεί το πάγωμα της αγοράς ρίχνουν τις τιμές και μειώνουν το κέρδος. Από την άλλη έχουν ένα σημαντικό αριθμό αδιάθετων ακινήτων τα οποία εάν δεν πουληθούν θα προκαλέσουν ανυπολόγιστε ζημιές για τους ίδιους», αναφέρει.

Ο κ. Τιμοθέου συμφωνεί επίσης ότι το πρόβλημα περιορίζεται για την ώρα στις παράλιες περιοχές όπως Πρωταρά, Πισσούρι και Πάφο με ορατό όμως τον κίνδυνο να επεκταθεί και στις πόλεις εάν δεν ανακάμψει σύντομα η αγορά. Κερδισμένοι μέσα από αυτήν την κατάσταση θα βγουν όσοι διαθέτουν ρευστό, υποδεικνύει, σημειώνοντας ότι αρκετά μικρά γραφεία developers δεν θα αντέξουν το βάρος της κρίσης και θα βάλουν λουκέτο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, δίνει τη δική του εκδοχή για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο ανάπτυξης γης. Διερωτάται πως μπορεί κάποιος να δίνει εκπτώσεις 30% χωρίς να αφήνει την εντύπωση ότι οι τιμές προηγουμένως ήταν αδικαιολόγητα ψηλές.

Σημειώνει ότι το base cost του υλικού των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ποσοστά εκπτώσεων. Μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως στις τουριστικές περιοχές Πάφου, Πρωταρά, Τερσεφάνου όπου κτίστηκαν διαμερίσματα και κατοικίες 100 τετραγωνικών ειδικά για ξένους και δεν αγοράζονται από Κύπριους, δικαιολογούνται αυτού του ύψους οι εκπτώσεις.

Γενική ομολογία είναι πως οι εκπτώσεις υποδηλούν σημαντικές μειώσεις στις τιμές προσφοράς και ενδέχεται να προμηνύουν περαιτέρω εκπτώσεις. Ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών, Χαράλαμπος Πετρίδης, συμφώνησε ότι άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές στα μη ανταγωνιστικά ακίνητα μέχρι και 30%. Διευκρίνισε ότι αν και οι τιμές παραμένουν πιο σταθερές στη Λευκωσία και Λεμεσό, εντούτοις σε ακίνητα δευτερευούσης σημασίας παρατηρούνται μειώσεις της τάξης του 5%.

Ο κ. Κουρουκλίδης προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω και το δεύτερο εξάμηνο του έτους με τον κίνδυνο η μείωση να επεκταθεί και στις πόλεις σε πιο ήπιο όμως βαθμό, ενώ στα παράλια θα επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση και αύξηση της μείωσης πέραν του 30%.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |