Tuesday, June 16, 2009

Ούριος άνεμος διαφάνειας για λογιστές

Ούριος άνεμος διαφάνειας για λογιστές


Ούριος άνεμος αισιοδοξίας πνέει και πάλιν στο λογιστικό κλάδο, καθώς η περίληψη της Κύπρου στην άσπρη λίστα των λίστα G20 και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αλλά η μονογραφή της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, δημιουργούν συνθήκες διατήρησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Πανίκος Τσιαϊλής, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που οργανώθηκε με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Στη σκιά της σαφούς επιβράδυνσης που παρουσιάζουν λόγω της κρίσης οι διεθνείς δραστηριότητες του κλάδου, ο κ. Τσιαϊλής επεσήμανε ότι το μέλλον ανήκει στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα που ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες.

Χαιρέτησε την ενέργεια της κυβέρνησης να ζητήσει τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κύπρος είναι ένα ευυπόληπτο χρηματοοικονομικό κέντρο και με τη “βούλα” του ΟΟΣΑ».

Η άσπρη λίστα συμπεριλαμβάνει τις χώρες που ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες με βάση τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ.

Επιπρόσθετα, τόνισε την εξαιρετική σημασία της συμφωνίας με τη Ρωσία που θα οδηγήσει στην αφαίρεση της Κύπρου από τη μαύρη λίστα. «Έχουν δημιουργηθεί νέες ευοίωνες συνθήκες για τη διατήρηση ή/και βελτίωση των προοπτικών που υπάρχουν στις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το αρνητικό κλίμα έχει ανατραπεί και η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές της λόγω των διαφανών διαδικασιών που ακολουθεί» είπε.

«Διαχρονικά» συνέχισε «η Κύπρος ήταν σταθερά η χώρα μέσω της οποίας γίνονταν οι μεγαλύτερες σε ποσοστό επενδύσεις προς τη Ρωσία» αποδίδοντας στους ανταγωνιστές της Κύπρου οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στη μαύρη λίστα, τις συκοφαντίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εις βάρος της Κύπρου. Η εγγύηση για την Κύπρο, επανέλαβε, είναι η συμπερίληψη του ονόματος της στην άσπρη λίστα.

Απαριθμώντας μετά από σχετική ερώτηση τις ανταγωνίστριες προς την Κύπρο χώρες που δεν κατάφεραν να βγουν από τη «μαύρη» λίστα είπε ότι μεταξύ αυτών είναι το Βέλγιο, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία (η οποία αν και δεν ανήκει στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζει εντούτοις με ειδική συμφωνία κάποιες από τις οδηγίες της) ενώ η Ολλανδία παρουσιάζεται και στις δύο λίστες κάτι που σύντομα όπως είπε θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται.

Ο κ. Τσιαϊλής τάχθηκε επίσης με έντονο ύφος υπέρ του εποπτικού ελέγχου των ελεγκτών διευκρινίζοντας ότι ακόμη να αρχίσει να εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος διότι ακόμη δεν έχει διοριστεί η αρμόδια επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι ο Σύνδεσμος έχει υποβάλλει αριθμό εισηγήσεων προς την κυβέρνηση και έχει λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις τις οποίες επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει αύριο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΛΚ.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η φυγή της έδρας της Marfin από την Κύπρο δεν θα επηρεάσει το καλό όνομα και τα συμφέροντα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσιαϊλής τάχθηκε υπέρ του αυστηρού εποπτικού πλαισίου διατυπώνοντας την άποψη ότι «διαχρονικά το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο λειτουργεί προς όφελος της Κύπρου. Νομίζω ότι δίνεται μεγαλύτερη σημασία από ότι πρέπει στο θέμα» είπε συμπληρώνοντας ότι η κάθε επιχείρηση κάνει τις δικές της επιλογές.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |