Tuesday, June 16, 2009

Πόρτα Εκκλησίας στο Σταυράκη

Πόρτα Εκκλησίας στο Σταυράκη


Πόρτα δείχνει η Εκκλησία στην κυβέρνηση όσον αφορά την εισαγωγή νέων κριτηρίων για φορολόγηση της περιουσίας της, προβάλλοντας εκ νέου τη συμφωνία που είχε γίνει με την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Ένα ακριβώς χρόνο πριν τη συμφωνία των δύο μερών να καθίσουν σε συνομιλίες για ρύθμιση των φορολογικών χρεών που υποστηρίζει το κράτος ότι έχει η Εκκλησία, η όλη προσπάθεια φαίνεται να ναυαγεί καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν βρίσκουν κοινό έδαφος.

Ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου, Γιάννος Χαριλάου, ο οποίος μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα να διαβουλευθούμε διότι για την Εκκλησία υπάρχει συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι όταν αποφασίσουν να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία, να έρθουν κοντά και να την υλοποιήσουμε». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, η εκκλησιά συνεχίζει να πληρώνει τους φόρους της. Το 2007, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, η εκκλησία κατέβαλε φόρους €19 εκ. και το 2008 €7 εκ.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή επικαλούμενος τη μη κατακύρωση της συμφωνίας που συνομολογήθηκε το Δεκέμβριο του 2005 από το Υπουργικό Συμβούλιο ή από το Κοινοβούλιο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Εκκλησία θα επανέλθει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Ως γνωστό, η συμφωνία είχε μονογραφηθεί, τότε, από τον προκάτοχο του κ. Σταυράκη, Μιχάλη Σαρρή.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε κάποιο στάδιο συναινετικά με την Εκκλησία θα βρούμε μια λύση η οποία θα είναι σε αμοιβαίο όφελος και της εκκλησίας και του φορολογούμενου», είπε.

Ο κ. Σταυράκης αναγνώρισε ότι «οι όποιες προσπάθειες, προσκρούουν στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει κάποια φορολογικά προνόμια στην εκκλησία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφωνία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις.

Πριν ένα χρόνο, Εκκλησία και κράτος συμφώνησαν να αναθέσουν την εξέταση του θέματος των παλαιών χρεών της Εκκλησίας σε δύο οικονομολόγους της Αρχιεπισκοπής και δύο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Οι τέσσερις τεχνοκράτες είχαν κληθεί, τότε, να οριοθετήσουν τον τρόπο χειρισμού των παλαιότερων φορολογικών χρεών της Εκκλησίας ύψους £92 εκ., περιλαμβανομένων και τόκων £25 εκ. Η κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί τα £67 εκ. ενώ η Εκκλησία υποστηρίζει πως δεν έχει καθόλου χρέος, καθώς αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία που μονόγραψε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, το Δεκέμβριο του 2005.

Το ναυάγιο των διαβουλεύσεων συμπίπτει με τη σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών της Εκκλησίας, που λόγω της κρίσης, καταγράφει σημαντικές απώλειες στις επενδύσεις της.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |