Monday, September 29, 2008

Πτώση πάνω από 10 δολάρια κατέγραψε το αργό

Πτώση πάνω από 10 δολάρια κατέγραψε το αργό

Με πτώση πάνω από 10 δολάρια έκλεισε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών, μετά και την απόρριψη του «σχεδίου διάσωσης» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κάμπτοντας οποιαδήποτε ελπίδα περί ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας γεγονός που θα οδηγούσε σε «τόνωση» της παγκόσμιας ζήτησης για το «μαύρο χρυσό»
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Νοέμβριο υποχώρησε κατά 9,8%. ή 10,52 δολάρια, στα 96,37 δολάρια το βαρέλι, πιέζοντας το δείκτη S&P Goldman Sachs Commodity, να καταγράψει πτώση 6%.

Το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 7,1% στα 96,17 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 11% στα 2,3757 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση, από τότε που αρχισε να διαπραγματεύεται, τον Οκτώβριο του 2005.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 35% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που είχε σημειώσει στις 11 Ιουλίου. Στο τρίτο τρίμηνο, που λήγει αύριο, η πτώση του υπολογίζεται στο 25%

Σημαντικός παράγοντας της νέας πτώση του αργού, είναι και η ενίσχυση κατά 2,1% του δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη από τις 8 Αυγούστου. Αυτήν την ώρα το δολάριο βρίσκεται στα 1,4392 δολάρια ανά ευρώ. Πτώση 2,3% σημειώνει και η λίρα Αγγλίας έναντι του δολαρίου. Σημειώνεται ότι όταν ισχυροποιείται το δολάριο, καθιστά ακριβότερα τα εμπορεύματα στους αγοραστές εκτός ΗΠΑ, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση τους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |