Monday, September 29, 2008

Fortis, B&Β και Hypo Real Estate τα νέα θύματα της κρίσης

Fortis, B&Β και Hypo Real Estate τα νέα θύματα της κρίσης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι οικονομική κρίση έχει περάσει πλέον τον Ατλαντικό και βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους και τα νέα «θύματά» της είναι πλέον η βρετανική Bradford & Bingley, η βελγική Fortis και η γερμανική Hypo Real Estate.
Στην κρατικοποίηση της Bradford & Bingley η οποία βρίσκεται στο «χείλος» της χρεοκοπίας ανακοίνωσε ότι προχωρά η βρετανική κυβέρνηση. Μέρος της εταιρείας θα πουληθεί στην ισπανική Santander.

Η εξαγορά θα γίνει μέσω της τράπεζας Abbey, που ήδη ελέγχει τα περίπου 200 καταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της B&B. Με την εν λόγω συμφωνία, η Santander θα αναλάβει πλέον τα 2,5 εκατ. πελάτες της B&B και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.

Παράλληλα, τη στήριξή τους στην Fortis προσέφεραν οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου με 11,2 δισ. ευρώ.

-Το Βέλγιο θα εξαγοράσει το 49% του τραπεζικού κλάδου της Fortis, έναντι 4,7 δισ. ευρώ.
- Το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, έναντι 2,5 δισ. ευρώ και
- Η Ολλανδία θα ελέγχει το 49% του ασφαλιστικού κλάδου για το οποίο θα καταβάλλει το τίμημα των 4 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πουληθεί το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro.

«Σωσίβιο σωτηρίας» έδωσε σήμερα στην Hypo Real Estate, τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία χορηγήσεων, η κυβέρνηση της χώρας και κονσόρτιουμ τριών γερμανικών τραπεζών.

Η εταιρεία αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση «πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ»,για να προστατευτεί από τη οικονομική κρίση. Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο ακόμη και για 35 δισ. ευρώ, ποσό που καταδεικνύει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία. Η Hypo Real Estate δήλωσε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2008

Η «πηγή» του κακού εντοπίζεται στα προβλήματα αναχρηματοδότησης της Depfa, την εταιρεία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007, αλλά και στην έκθεση της τελευταίας στην αμερικανική αγορά των subprimes.

REPORTER.GR

No comments:

Share |