Monday, September 29, 2008

Ασυγκράτητη πτώση στις διεθνείς αγορές

Ασυγκράτητη πτώση στις διεθνείς αγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1997 βιώνουν οι παγκόσμιες αγορές, καθώς πληθαίνει ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που προσφεύγουν στην κρατική βοήθεια προκειμένου να γλυτώσουν τη χρεοκοπία. Ετσι, το πολυσυζητημένο σχέδιο σωτηρίας των αμερικανικών τραπεζών, ύψους 700 δις δολαρίων, το οποίο πρόκειται να λάβει και την έγκριση του Κογκράσου, δεν κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τις αγορές χρήματος σε Wall και Ευρώπη, καθώς εικάζεται ότι δε θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία και άλλων τραπεζών.
Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 5,30% στις 4.818,77 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 5,04% στις 3.953,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX πτωτικά κατά 4,23% στις 5.807,08 μονάδες.

Αυτή την ώρα ο Dow υποχωρεί 2,74%, στις 10.838,08 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.080,36 μονάδες, με απώλειες 4,72% και ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 4,11%, στις 1.163,38 μονάδες.

Οι Anglo Irish Bank, Dexia και Natixis είχαν πτώση μεγαλύτερη του 15%, καθώς οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου «αναγκάστηκαν να σώσουν» τη Fortis, που σημείωσε πτώση 17%, και η βρετανική κυβέρνηση να παράσχει σανίδα σωτηρίας στη Bradford & Bingley.

Η δε Hypo Real Estate Holding «βούλιαξε» 73%, καθώς η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας στήριξαν με εγγυητικό δάνειο 35 δις ευρώ την παραπαίουσα τράπεζα.

Μεγάλες οι απώλειες και για τη Dexia, καθώς οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου προχώρησαν σε διάσωση της Fortis προσφέροντάς της το ποσό των 11,2 δις. ευρώ.

Ειδικότερα, το Βέλγιο θα εξαγοράσει το 49% του τραπεζικού κλάδου της Fortis, έναντι 4,7 δισ. ευρώ. Το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, έναντι 2,5 δισ. ευρώ και η Ολλανδία θα ελέγχει το 49% του ασφαλιστικού κλάδου για το οποίο θα καταβάλλει το τίμημα των 4 δισ. ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πουληθεί το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro.

Ακόμη, στην κρατικοποίηση της Bradford & Bingley η οποία βρίσκεται στο «χείλος» της χρεοκοπίας ανακοίνωσε ότι προχωρά η βρετανική κυβέρνηση. Μέρος της εταιρείας θα πουληθεί στην ισπανική Santander. Η εξαγορά θα γίνει μέσω της τράπεζας Abbey, που ήδη ελέγχει τα περίπου 200 καταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της B&B. Με την εν λόγω συμφωνία, η Santander θα αναλάβει πλέον τα 2,5 εκατ. πελάτες της B&B και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Η Santander υποχωρεί κατά 1,6%.

Το κακό τρίτωσε σήμερα, με τη Hypo Real Estate, τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία χορηγήσεων να ανακοινώνει ότι θα χρηματοδοτηθεί με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από κονσόρτιουμ τριών γερμανικών τραπεζών, για να προστατευτεί από τη οικονομική κρίση. Η Hypo Real Estate δήλωσε επισης ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2008.

Απώλειες 22% και για τη Commerzbank, ακόμη και αφού η γερμανική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η χρηματοδότησή της είναι ασφαλής.

Πέραν του χρηματοοικονομικού κλάδου, μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με εμπορεύματα, μετά τη σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων. Η BHP Billiton υποχώρησε 9,9% και η Rio Tinto Group κατά 9,8%.

Επιτέλους, συμφωνία για το «σχέδιο διάσωσης»

Σε κατ αρχήν συμφωνία κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για το «σχέδιο διάσωσης» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Την Κυριακή το βράδυ τα μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου που φέρει την ονομασία «Emergency Economic Stabilization Act of 2008».

Σύμφωνα με όσα θα έγιναν γνωστά, τα περίφημα 700 δισ. δολάρια θα μοιραστούν σε τρία κομμάτια. Τα 250 δισ. θα δοθούν αμέσως μόλις εγκριθεί το σχέδιο, 100 δισ. θα δοθούν αν κρίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι χρειάζεται και, τέλος, τα υπόλοιπα 350 δισ. θα υπόκεινται στην έγκριση του Κογκρέσου. Παράλληλα θα συσταθεί επιτροπή επίβλεψης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προβλέπεται μείωση των αποζημιώσεων των στελεχών των χρεοκοπημένων ιδρυμάτων και υποχρεωτική ασφάλιση όσων ιδρυμάτων διασωθούν. Το κράτος, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει μετοχές των οργανισμών. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ύστερα θα πάρει το «δρόμο» για τη Γερουσία, όπου αναμένεται να ψηφιστεί μετά την Τετάρτη.

Μπους: «Το σχέδιο θα περιορίσει την εξάπλωση της κρίσης»

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορζ Μπους, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμφωνία που επετεύχθη αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Μπους απηύθυνε έκκληση προς το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο, εκθειάζοντας τη συμφωνία, που επετεύχθη χθες μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης και δήλωσε ότι το γιγαντιαίο σχέδιο διάσωσης είναι απαραίτητο για αποφευχθούν τα χειρότερα στη χρηματοπιστωτική κρίση και να αποφευχθεί η εξάπλωσή της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το «πακέτο διάσωσης», όπως και άλλα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και της Φέντεραλ Ριζέρβ, θα αποκαταστήσει τη δύναμη και τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα και ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, σημείωσε όμως πως παρόλα αυτά η κρίση στο χρηματοοικονομικό κλάδο και στην αγορά κατοικίας θα συνεχιστούν προς το παρόν.

Μπερνάνκι: «Αναμένω άμεση προώθηση του σχεδίου»

«Το σχέδιο διάσωσης αναμένεται να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική ροή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η οποία είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι. Παράλληλα, τόνισε ότι το σχέδιο την ίδια στιγμή δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προστασία των φορολογουμένων.

"Αναμένω την άμεση προώθηση του σχεδίου", υπογράμμισε ο Μπερνάνκι. Υπενθύμισε ακόμη τη στήριξή του σχετικά με τις έγκαιρες πρωτοβουλίες της FDIC μετά την ανακοίνωση της τελευταίας ότι η Citigroup Inc. συμφώνησε να αποκτήσει τις τραπεζικές εργασίες της Wachovia.

Στη Citigroup περνά η Wachovia

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Steet, η Federal Deposit Insurance, ανακοινωσε ότι η Citigroup εξαγοράζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της Wachovia, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλες οι καταθέσεις στη Wachovia είναι πλήρως προστατευμένες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία η Citigroup θα απορροφήσει τις ζημιές ύψους 42 δις. δολαρίων της προβληματικής τράπεζας από τα χρεόγραφα ύψους 312 δις. δολαρίων, ενώ η FDIC θα καλύψει της ζημιές πάνω από αυτό το ποσό.

Αυτή την ώρα οι μετοχές της Wachovia υποχωρούν 27%, ενώ προσυνεδριακά κατάγραφαν βουτιά 80%. Η μετοχή της έκλεισε στα 10 δολάρια την Παρασκευή ενώ υποχώρησε μέχρι τα 8,50 δολάρια στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι οι μνηστήρες που διεκδικούσαν την Wachovia ήταν η Citigroup και η Wells Fargo, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει αναλάβει ρόλο «διαιτητή» στις διαπραγματεύσεις. Η μετοχή της Citigroup ενισχύεται 4,81%.

Εξαγορά του 21% της Morgan Stanley από Mitsubishi

Επίσης, στην εξαγορά του 21% της Morgan Stanley προχωρά η Mitsubishi UFJ Financial Group έναντι του ποσού των 9 δις. δολαρίων.

Η Mitsubishi θα αποκτήσει το 9,9% των κοινών μετοχών της αμερικανικής χρηματοοικονομικής εταιρίας έναντι 3 δις. δολαρίων, ήτοι 25,25 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ θα καταβάλει επιπλέον 6 δις. δολάρια, ήτοι 31,25 δολάρια ανά μετοχή για την αγορά προνομιούχων μετοχών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |