Monday, September 29, 2008

Συμφωνία σωτηρίας του χρηματοοικονομικού τομέα

Συμφωνία σωτηρίας του χρηματοοικονομικού τομέα

Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αρκετά πισωγυρίσματα, οι ηγέτες του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπους συμφώνησαν μεν χθες στα βασικά σημεία της συμφωνίας, ύψους 700 δισ. δολαρίων, για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλά απέμεναν να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες και η τελική μορφή της συμφωνίας, γι' αυτό και οι διαπραγματεύσεις αναμενόταν να συνεχιστούν καθ' όλη τη χθεσινή νύχτα.

«Οι διαπραγματευτές επέλυσαν τις διαφορές τους, οπότε προχωράμε σε ένα σχέδιο που πιστεύουμε ότι θα σταθεροποιήσει την αγορά», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σχέδιο θα εγκρινόταν έως αργά χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί.


Ο πρώην διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους νομοθέτες, για να στηρίξουν «εκτεταμένα» μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, μαζί και πιθανή ύφεση.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, δήλωσε ότι οι νομοθέτες βρίσκονται «στα πρόθυρα συμφωνίας, αν και χρειάζεται περισσότερη δουλειά επ' αυτού».

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας πριν από το σημερινό άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέχιζαν επίσης να εξετάζουν μέχρι χθες αργά το σχέδιο, μετά την έντονη αντίθεσή τους, η οποία και υπονόμευσε την αρχική συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών την Πέμπτη.

Η συμφωνία επί των γενικών αρχών επιτεύχθηκε από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ενέδωσαν στο αίτημα των Ρεπουμπλικάνων, να επιτραπεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να ασφαλίσει μέρος του επισφαλούς στεγαστικού χρέους αντί να το αγοράσει, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος του σχεδίου. Ακόμη ένα σημαντικό σημείο διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα ζωτικό για να αποσπάσει τη στήριξη των κεντρώων Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, που θεωρούνται υποστηρικτές της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, είναι η διαβεβαίωση από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες ότι θα αποπληρώσουν την κυβέρνηση για οιεσδήποτε ζημίες.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση στις αγορές από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, θα εξουσιοδοτήσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να αγοράσει το «τοξικό» χρέος των χρηματοοικονομικών οργανισμών που επηρεάστηκαν από τη στεγαστική κρίση.

Επιπλέον, προϋποθέτει ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες επιλογές, καθώς και με την ανάγκη μείωσης των κυβερνητικών δαπανών, όπως ανέφεραν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους θεωρεί ωστόσο ότι το τελικό κόστος του σχεδίου ενδεχομένως να είναι πολύ λιγότερο, επειδή η αξία του προβληματικού χρέους, που θα αγοράσει η κυβέρνηση, μπορεί να αυξηθεί σταδιακά.

Δραματική έκκληση προς τους νομοθέτες, για να στηρίξουν «εκτεταμένα» μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, μαζί και πιθανή ύφεση, απηύθυνε και ο πρώην διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν.

Σαφής ήταν και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος διαμήνυσε στους διαπραγματευτές του Κογκρέσου, ότι «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η χώρα θα αντιμετωπίσει τη χειρότερη χρηματοοικονομική αναταραχή στην αμερικανική ιστορία», σύμφωνα με πηγές.

Την υποστήριξή του εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρας-Καν, ο οποίος συγχρόνως προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μία σοβαρή παρατεταμένη επιβράδυνση, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε συνέντευξή του στη γαλλική «Journal du Dimanche», ο επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί ότι το σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για δράση σε διεθνές επίπεδο.

Ενδεχόμενο έκτακτης μείωσης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ

Σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως να προχωρήσει η Φέντεραλ Ριζέρβ εντός των ημερών, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη στο χειμαζόμενο τραπεζικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να προβεί εκτάκτως, ακόμη και αύριο, σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης, με βάση τα έντοκα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου που διαπραγματεύονται στο Chicago Board of Trade. Η επόμενη επίσημη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ είναι προγραμματισμένη για τις 29 Οκτωβρίου.

Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι μία έκτακτη μείωση των επιτοκίων θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, ίσως να κρίνεται αναγκαία για να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αυτό που καθιστά αναγκαία μία έκτακτη μείωση των επιτοκίων, είναι το ψυχολογικό στήριγμα που θα μπορούσε να προσφέρει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό τομέα», επισημαίνουν αναλυτές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |