Monday, September 29, 2008

"Μαύρη Δευτέρα" Vol. ΙΙΙ

"Μαύρη Δευτέρα" Vol. ΙΙΙ

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 βίωσαν οι παγκόσμιες αγορές, μετά και την απόρριψη του «σχεδίου διάσωσης» εμπνεύσεως Πόλσον, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, «γκρεμίζοντας» παράλληλα τις λιγοστές ελπίδες που είχαν εναποτεθεί για τη σωτηρία των προβληματικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το δίκτυο Bloomberg, περίπου 1 τρις δολάρια «χάθηκε» σήμερα στη Wall. Νωρίτερα, στην Ευρώπη, αυξήθηκε ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που προσφεύγουν στην κρατική βοήθεια προκειμένου να γλυτώσουν τη χρεοκοπία, προκαλώντας μαζικά κύματα ρευστοποιήσεων.
Ο Dow υποχώρησε 6,92%, στις 10.372,54 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.983,73 μονάδες, με απώλειες 9,14% και ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 8,74%, στις 1.107,21 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 5,30% στις 4.818,77 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 5,04% στις 3.953,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX πτωτικά κατά 4,23% στις 5.807,08 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

«Φρούδα» η «κατ΄ αρχήν συμφωνία»

«Κενό γράμμα» έμεινε το σχέδιο για την διάσωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων, αφού δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους ψήφους από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, 228 ψήφισαν "κατά" και 205 "υπέρ". Ωστόσο, αποτελεί παράδοξο ότι το σχέδιο ψηφίστηκε από τους δημοκρατικούς (της αντιπολίτευσης) και όχι από τους ρεπουμπλικανούς. Από τους Δημοκρατικούς υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 141 και κατά 94. Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν 66 υπέρ, 132 κατά ενώ ένας βουλευτής δεν ψήφισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το βράδυ τα μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου που φέρει την ονομασία «Emergency Economic Stabilization Act of 2008».

Ωστόσο, η Βουλή «γύρισε την πλάτη» στην έκκληση που απηύθυνε ο κ. Μπους προς το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο, εκθειάζοντας τη συμφωνία, που επετεύχθη χθες μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης και δήλωσε ότι το γιγαντιαίο σχέδιο διάσωσης είναι απαραίτητο για αποφευχθούν τα χειρότερα στη χρηματοπιστωτική κρίση και να αποφευχθεί η εξάπλωσή της.

Στη Citigroup περνά η Wachovia

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Steet, η Federal Deposit Insurance, ανακοίνωσε ότι η Citigroup εξαγοράζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της Wachovia, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλες οι καταθέσεις στη Wachovia είναι πλήρως προστατευμένες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία η Citigroup θα απορροφήσει τις ζημιές ύψους 42 δις. δολαρίων της προβληματικής τράπεζας από τα χρεόγραφα ύψους 312 δις. δολαρίων, ενώ η FDIC θα καλύψει της ζημιές πάνω από αυτό το ποσό.

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος, αφού καμία τράπεζα δεν παρείχε έστω και μικρή στήριξη. Οι μετοχές της Wachovia υποχώρησαν κατά 85%. Οι Sovereign Bancorp και National City κατέγραψαν πτώση 60%. Οι Goldman Sachs Group και Morgan Stanley, που πλέον θεωρούνται οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες υποχώρησαν πάνω από 19%.

Υπενθυμίζεται ότι οι μνηστήρες που διεκδικούσαν την Wachovia ήταν η Citigroup και η Wells Fargo, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει αναλάβει ρόλο «διαιτητή» στις διαπραγματεύσεις. Η μετοχή της Citigroup ενισχύεται 4,81%.

Εξαγορά του 21% της Morgan Stanley από Mitsubishi

Επίσης, στην εξαγορά του 21% της Morgan Stanley προχωρά η Mitsubishi UFJ Financial Group έναντι του ποσού των 9 δις. δολαρίων.

Η Mitsubishi θα αποκτήσει το 9,9% των κοινών μετοχών της αμερικανικής χρηματοοικονομικής εταιρίας έναντι 3 δις. δολαρίων, ήτοι 25,25 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ θα καταβάλει επιπλέον 6 δις. δολάρια, ήτοι 31,25 δολάρια ανά μετοχή για την αγορά προνομιούχων μετοχών.

Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και στον ενεργειακό κλάδο, μετά την πτώση κατά 10% που κατέγραψε το αργό. Η Exxon Mobil υποχώρησε κατά 4,7% και η ConocoPhillips σημείωσε απώλειες της τάξεως του 9,3%.

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη

Οι Anglo Irish Bank, Dexia και Natixis είχαν πτώση μεγαλύτερη του 15%, καθώς οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου «αναγκάστηκαν να σώσουν» τη Fortis, που σημείωσε πτώση 17%, και η βρετανική κυβέρνηση να παράσχει σανίδα σωτηρίας στη Bradford & Bingley.

Η δε Hypo Real Estate Holding «βούλιαξε» 73%, καθώς η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας στήριξαν με εγγυητικό δάνειο 35 δις ευρώ την παραπαίουσα τράπεζα.

Μεγάλες οι απώλειες και για τη Dexia, καθώς οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου προχώρησαν σε διάσωση της Fortis προσφέροντάς της το ποσό των 11,2 δις. ευρώ.

Ειδικότερα, το Βέλγιο θα εξαγοράσει το 49% του τραπεζικού κλάδου της Fortis, έναντι 4,7 δισ. ευρώ. Το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, έναντι 2,5 δισ. ευρώ και η Ολλανδία θα ελέγχει το 49% του ασφαλιστικού κλάδου για το οποίο θα καταβάλλει το τίμημα των 4 δισ. ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πουληθεί το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro.

Ακόμη, στην κρατικοποίηση της Bradford & Bingley η οποία βρίσκεται στο «χείλος» της χρεοκοπίας ανακοίνωσε ότι προχωρά η βρετανική κυβέρνηση. Μέρος της εταιρείας θα πουληθεί στην ισπανική Santander. Η εξαγορά θα γίνει μέσω της τράπεζας Abbey, που ήδη ελέγχει τα περίπου 200 καταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της B&B. Με την εν λόγω συμφωνία, η Santander θα αναλάβει πλέον τα 2,5 εκατ. πελάτες της B&B και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Η Santander υποχωρεί κατά 1,6%.

Το κακό τρίτωσε σήμερα, με τη Hypo Real Estate, τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία χορηγήσεων να ανακοινώνει ότι θα χρηματοδοτηθεί με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από κονσόρτιουμ τριών γερμανικών τραπεζών, για να προστατευτεί από τη οικονομική κρίση. Η Hypo Real Estate δήλωσε επισης ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2008.

Απώλειες 22% και για τη Commerzbank, ακόμη και αφού η γερμανική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η χρηματοδότησή της είναι ασφαλής.

Πέραν του χρηματοοικονομικού κλάδου, μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με εμπορεύματα, μετά τη σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων. Η BHP Billiton υποχώρησε 9,9% και η Rio Tinto Group κατά 9,8%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |