Monday, September 29, 2008

Citi: Εξαγοράζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της Wachovia

Citi: Εξαγοράζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της Wachovia

Οι αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Wells Fargo ερίζουν από χθες το βράδυ για την εξαγορά της τράπεζας Wachovia, που μαστίζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, τονίζει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης. Οι δύο όμιλοι έχουν επιδοθεί σε μία «μάχη προσφορών».

Στην εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας Wachovia συμφώνησε να προχωρήσει η Citigroup, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Federal Deposit Insurance Corp.

Πιο συγκεκριμένα, η Citi θα αποκτήσει «το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της Wachovia», ενώ θα απορροφήσει έως και 42 δισ. δολάρια ζημιών. Τις υπόλοιπες ζημιές θα αναλάβει η FDIC.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Citigroup χορήγησε στην FDIC 12 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές και δικαιώματα αγοράς, ως αποζημίωση για την ανάληψη του κινδύνου από την τελευταία.

Οι μετοχές της Wachovia κατέγραφαν σήμερα το πρωί, στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη, απώλειες άνω του 80%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Morgan Stanley και η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία η μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, θα αγοράσει το 20% της αμερικανικής εταιρείας. [Βλέπε άρθρο]

Χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει, εξάλου, ότι η Goldman Sachs σχεδιάζει να αποκτήσει ενεργητικό προβληματικών αμερικανικών τραπεζών, αξίας έως 50 δισ. δολαρίων. [Βλέπε άρθρο]

Η κρίση που ξέσπασε στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει κάνει "απόβαση" και στην Ευρώπη. Ο βελγο-ολλανδικός όμιλος Fortis ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, δέχθηκε "ένεση ρευστότητας" ύψους 11,2 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. [Βλέπε άρθρο]

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εθνικοποιήσει την τράπεζα Bradford & Bingley και να πουλήσει ένα μέρος της στην ισπανική Banco Santander.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |