Monday, June 15, 2009

Τι θα ακολουθήσει το ράλι του πετρελαίου;

Τι θα ακολουθήσει το ράλι του πετρελαίου;


Οι περικοπές του ΟΠΕΚ και οι μαζικές αγορές από hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων οδήγησαν το τελευταίο ράλι στις τιμές του αργού. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη και η ανησυχία που προκαλεί το αδύναμο δολάριο ενδεχομένως να στείλουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Του Stanley Reed

Φαίνεται παράδοξο: Η ζήτηση για πετρέλαιο, που σχεδόν πάντα αυξάνεται, αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3% το 2009, κάτι που αποτελεί την χειρότερη μείωση σε διάστημα σχεδόν 30 ετών. Τα αποθέματα είναι τόσο μεγάλα που ένας ωκεανός πετρελαίου έχει συσσωρευτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, σε τάνκερ και αποθηκευτικούς σταθμούς. Ωστόσο, από τα χαμηλά των 34 δολ. το βαρέλι που καταγράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, η τιμή του αμερικανικού αργού έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας τα 72 δολ. το βαρέλι. Γιατί οι τιμές οδηγούνται στα ύψη;

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ και traders επισημαίνουν ότι η ψυχολογία της αγοράς έχει αλλάξει δραματικά. Οι επενδυτές που εγκατέλειπαν το περασμένο φθινόπωρο την αγορά δεν αποθαρρύνονται πλέον από το ενδεχόμενο του υπερκορεσμού. Αντιθέτως, με την ακραία απαισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να δίνει την θέση της στην επιφυλακτική αισιοδοξία, επιστρέφουν και πάλι στις αγορές οι ανησυχίες που πρωτοεμφανίστηκαν το περασμένο έτος για το ενδεχόμενο μελλοντικής έλλειψης στην προσφορά πετρελαίου.

"Hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων που το προηγούμενο διάστημα είχαν επιλέξει να κρατήσουν τα μετρητά τους, φαίνεται πλέον να πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα για τοποθετήσεις στο πετρέλαιο", δηλώνει ο Göran Trapp, επικεφαλής της αγοράς πετρελαίου στη Morgan Stanley (MS) στο Λονδίνο. Συνολικά, περίπου 3,8 δισ. δολ. έχουν κατευθυνθεί σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυτό το έτος από 1,4 δισ. δολ. στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Ο ΟΠΕΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών. Ανήσυχος από την κατάρρευση των τιμών το περασμένο φθινόπωρο, ο Οργανισμός ανακοίνωσε περικοπές 4,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα και αυτή την φορά τα μέλη του κάνουν καλύτερη δουλειά για να συμμορφωθούν στις ποσοστώσεις. Ακόμη και τα πιο δύστροπα μέλη, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση για περιστολή της παραγωγής.

Παράλληλα, οι ηγέτες του ΟΠΕΚ, όπως ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Naimi με αποτελεσματικό τρόπο επικοινώνησαν στην αγορά ότι ένα δίκαιο εύρος τιμών για το πετρέλαιο θα πρέπει να είναι στα 75 με 85 δολ. το βαρέλι. Όπως υποστηρίζουν, τα συγκεκριμένα επίπεδα δίνουν κίνητρα στη βιομηχανία για να συνεχίσει τις επενδύσεις σε νέα έργα, ενώ την ίδια στιγμή δεν απειλούν να εκτροχιάσουν την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη. Οι τιμές αυτές "είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, κάτι σαν μαγνήτης για την αγορά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Roger Diwan, της εταιρείας συμβούλων PFC Energy στην Ουάσινγκτον.

Οι ανησυχίες για την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και για το ενδεχόμενο αναθέρμανσης του πληθωρισμού, είναι επίσης κινητήριες δυνάμεις. Εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και νομίσματα όπως το ευρώ και η βρετανική λίρα, θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του αμερικανικού δολαρίου υπό το βάρος των διογκούμενων ελλειμμάτων. Ο David Woo, αναλυτής της Barclays Capital (BCS) στο Λονδίνο, πιστεύει ότι η επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να διακρίνει το ενδεχόμενο επανάληψης της περυσινής τάσης, όταν οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και η υποχώρηση του δολαρίου άρχισαν να αλληλοτροφοδοτούνται, οδηγώντας και τα δύο στα άκρα.

Είναι πιθανό ένα νέο ξέσπασμα των τιμών του πετρελαίου; Ενδεχομένως να αποτελεί ένα σενάριο που γίνεται όμως ακόμα πιο πιθανό αν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί ισχυρή και οι ανησυχίες για το δολάριο και για την προσφορά πετρελαίου ενταθούν.

Ο αναλυτής Jeffrey Currie της Goldman Sachs (GS) αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την τιμή του πετρελαίου στα 85 δολ. το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την άποψή του, οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών είναι μόνο το πρώτο στάδιο σε ένα ισχυρό ράλι που θα δημιουργηθεί από τη νέα παγκόσμια ανάπτυξη. Η Amrita Sen της Barclays Capital πιστεύει ότι η οροφή για τις τιμές είναι κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι. Σε αυτά τα επίπεδα, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "θα σπεύσουν να αυξήσουν και πάλι την παραγωγή τους", επισημαίνει.

Ωστόσο οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και πάλι αν χαθεί η αισιοδοξία στις αγορές. Και αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί παραπάνω από όσο δικαιολογείται. Ακόμα και ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ φαίνεται να πιστεύουν ότι τιμές κοντά στα 50 δολ. είναι πιο ρεαλιστικές στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον. Οι τρέχουσες τιμές βασίζονται "στις προσδοκίες", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΕΚ στην τελευταία σύνοδο του Οργανισμού στη Βιέννη. Για την ώρα, ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές οδηγούν τα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν νέες επενδύσεις για τα χρήματα τους.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |