Monday, June 15, 2009

ΗΠΑ: Ξεκινά η μεταρρύθμιση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος

ΗΠΑ: Ξεκινά η μεταρρύθμιση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται την Τετάρτη να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την ευρεία μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές που θα περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων της Federal Reserve, όπως αναφέρει δημοσίευμα της The Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα προτείνει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Fed προκειμένου να αναλάβει την εποπτεία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου. Η Fed θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παραχωρεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες εξουσία για την ανάληψη του ελέγχου σε ιδρύματα συστημικής σημασίας που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν προκειμένου να προχωρά στην ελεγχόμενη διάσπαση τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει επίσης να δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών προϊόντων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ζητήσει την πλήρη ενοποίηση των διαφορετικών ρυθμιστικών φορέων, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι γερουσιαστές.


Προβλέπονται επίσης νέες ρυθμίσεις για τα παράγωγα και τα πιο σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και ενίσχυση των κριτηρίων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |