Thursday, September 3, 2009

Trichet: Αναβάθμιση προβλέψεων για οικονομία Ευρωζώνης το 2009, 2010

Trichet: Αναβάθμιση προβλέψεων για οικονομία Ευρωζώνης το 2009, 2010


Τις νέες, ανοδικά αναθεωρημένες, προβλέψεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2009 και το 2010 ανακοίνωσε ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής, Jean-Claude Trichet κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Αναλυτικά για τις προβλέψεις, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του μπλοκ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2009 στο -4,4% με -3,8% και το 2010 στο -0,5% με +0,9%.

Σχετικά με τον πληθωρισμό ο Trichet ανέφερε ότι θα παραμείνει συγκρατημένος, ενώ αναμένεται να επανακτήσει θετικό πρόσημο στο β΄ εξάμηνο του 2009. Η ΕΚΤ αναβάθμισε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2009 και συγκεκριμένα το εύρος των εκτιμήσεων της διαμορφώνεται πλέον στο 0,2%-0,6%. Για το 2010, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,8% έως 1,6%.

Ξεχωριστά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι στο γ΄ τρίμηνο πληθαίνουν οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, ενώ οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook εξισορροπούνται. Προειδοποίησε ωστόσο, πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ενώ η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και μη ομαλή. Ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να μεταβάλει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, ο Trichet επανέλαβε ότι το υφιστάμενο επίπεδο επιτοκίων εξακολουθεί να θεωρείται "κατάλληλο", ενώ η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Σε ξεχωριστή ερώτηση αναφορικά με τις στρατηγικές εξόδου της ΕΚΤ από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ο Trichet έκανε λόγο για "γρήγορη απόσυρση των μέτρων" όταν η οικονομία ανακάμψει και πρόσθεσε ότι αυτές θα πρέπει να είναι "φιλόδοξες και ρεαλιστικές". Παράλληλα, ανέφερε ότι και το Διεθνές Νομισαμτικό Ταμείο θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα του εν ευθέτω χρόνω. Για τα νομισματικά μέτρα στήριξης, τόνισε, ότι είναι πολύ νωρίς να εξεταστεί η έξοδος από αυτά. Δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη σειρά με την οποία θα αποσυρθούν τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως ακόμη δεν έχουν φανεί πλήρως τα αποτελέσματα πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν. Εξάλλου, ο Trichet σημείωσε ότι δεν θα τεθεί spread στην δημοπρασία αναχρηματοδότησης δωδεκάμηνης διάρκειας της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. O Trichet επανέλαβε ότι η EKT θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις οικονομικές εξελίξεις.

ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το βασικό της επιτόκιο

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Το σύνολο των 58 αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg και το σύνολο των 80 αναλυτών που συμμετείχαν στην αντίστοιχη του Reuters δεν ανέμεναν μεταβολή στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ. Από ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg μάλιστα, προκύπτει ότι οι αναλυτές δεν αναμένουν άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

capital.gr

No comments:

Share |