Tuesday, September 16, 2008

"Έσβησε" τα κέρδη της χρονιάς το αργό-Νέα πτώση 4,9%

"Έσβησε" τα κέρδη της χρονιάς το αργό-Νέα πτώση 4,9%

Κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση δύο ημερών σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδίδονται στις εκτιμήσεις ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς θα περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα, εκτιμήσεις που ενίσχυσε το γεγονός της διατήρησης του βασικού επιτοκίου από τη FED, ενόψει της συνέχισης της οικονομικής ύφεσης.

Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 4,9% στα 91,15 δολάρια το βαρέλι, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι το αργό έχει υποχωρήσει κατά 38% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που σημείωσε στις 11 Ιουλίου.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ, σημείωσε απώλειες 1,14% στην αγορά του Λονδίνου στα 88,80 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ υποχωρεί τις τελευταίες 14 ημέρες, και πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1988.

Το συμβόλαιο της βενζίνης υποχώρησε για δεύτερη ημέρα κατά 5,7% στα 2,4152 δολάρια το γαλόνι, επιστρέφοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, πετρελαίου ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) «έκοψε» τις εκτιμήσεις για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2008, από 1,17% σε 1,02%, ήτοι 100.000 βαρέλια λιγότερα ημερησίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚ η μέση ζήτηση σε αργό για το 2008 θα διαμορφωθεί στα 86,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας αναπάντεχης μείωσης της ζήτησης από την περιοχή της Νότιας Αμερικής.

Τέλος, σημαντική επίδραση στην πτώση του αργού ήταν και η αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών στο Τέξας, που προκλήθηκαν από το πέρασμα του τυφώνα Ike.

REPORTER.GR

No comments:

Share |