Tuesday, September 16, 2008

ΔΝΤ: Ανευ προηγουμένου κρίση

ΔΝΤ: Ανευ προηγουμένου κρίση


Άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστική κρίση ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή χρηματιστηριακή κρίση», επειδή ξεκίνησε «από την καρδιά του συστήματος», τις ΗΠΑ, και όχι από την «περιφέρειά του» και έπληξε ταυτόχρονα ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Στρος Καν εκτίμησε ότι «όλη η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί από μισή ως δύο μονάδες», συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των χωρών της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν πληγεί περισσότερο ή λιγότερο. «Η επιβράδυνση είναι γενική», τόνισε.



Παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με αυτή του 1929, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι μία από τις διαφορές «είναι ότι διαθέτουμε εργαλεία που δεν επιτρέπουν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά να μετριαστούν οι συνέπειές της και να διορθωθούν οι επιπτώσεις της».

Επισημαίνοντας ορισμένους θετικούς παράγοντες, όπως την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ο Στρος Καν δήλωσε πως το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια οικονομική ανάκαμψη στη διάρκεια του 2009.

Αναφερόμενος τέλος στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτίμησε ότι τελικά «θα πληγούν λιγότερο» και δεν κινδυνεύουν «να βγουν νοκ-άουτ», όπως οι αμερικανικές.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |