Tuesday, September 16, 2008

"Οχι" από τη FED στη μείωση επιτοκίων- Σταθερό στο 2%

"Οχι" από τη FED στη μείωση επιτοκίων- Σταθερό στο 2%

Προσπαθώντας να κρατήσει εικόνα ηρεμίας και σταθερότητας στο μέσω εκτεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και αγνοώντας τις «φωνές» για μείωση των επιτοκίων, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο. Στην ανακοίνωση της, η FED εγείρει ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ύφεση, ενώ μετρίασε τον προβληματισμό της για την πορεία του πληθωρισμού.Σύμφωνα με την έκθεση της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οικονομία έχει επιδεινωθεί από την τελευταία συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου, ο δείκτης ανεργίας ανήλθε στο 6% τον Αύγουστο και ο δείκτης κατανάλωσης διαρκώς και μειώνεται. Σύμφωνα με αναλυτές η οικονομική κρίση μπορεί να διαιωνιστεί και η οικονομική ύφεση να συνεχιστεί όχι μόνο το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και όλο το 2009. Υπό το φόβο, λοιπόν, της συνέχισης της οικονομικής ύφεσης, η FED εξέπληξε τον επιχειρηματικό κόσμο, με την ομόφωνη απόφαση της να κρατήσει το επιτόκιο ως έχει.

Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο έτος, η FED έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ''συναγερμό'' οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το «R», οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προσπαθώντας να στηρίξουν τις διεθνείς αγορές με διοχέτευση κεφαλαίων μετά τον «τρόμο» που προκάλεσε το κανόνι της Lehman Brothers. Στη διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 70 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από χθες που η ΕΚΤ προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 20 δισ. λιρών (35,9 δισ. δολαρίων) μέσω διήμερων ρέπω. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε τη ρευστότητα των αγορών με 5 δισ. στερλίνες, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Επίσης, σήμερα η Κίνα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, ενώ η Bank of Japan διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα περίπου 2,5 τρισ. γεν (24 δισ. δολάρια). Η εν λόγω απόφαση της διοχέτευσης κεφαλαίων ήταν η πρώτη από τις 30 Ιουνίου και η μεγαλύτερη από τις 31 Μαρτίου όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε στην αγορά 3 τρισ. γεν.

Τέλος, σε νέα ένεση κεφαλαίων ύψους 50 δις. δολαρίων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτο το ενδεχόμενο και για νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι σε ανάλογη κίνηση προχώρησε η Fed και χθες το βράδυ. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να προβεί σήμερα στην προγραμματισμένη της 28ήμερη δημοπρασία ύψους 20 δις. δολαρίων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |