Monday, March 30, 2009

Αποκαλυπτήρια για τους τρεις "μεγάλους" των κατασκευών

Αποκαλυπτήρια για τους τρεις "μεγάλους" των κατασκευών


Αντέχουν στην κρίση μεν, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με στενότερα περιθώρια κέρδους λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, την Ελλάκτωρ, την J&P Άβαξ και τη ΓEK ΤΕΡΝΑ, οι οποίες, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών αναμένεται να εμφανίσουν μειωμένη κερδοφορία για το σύνολο του 2008. Ωστόσο, «ασπίδα προστασίας» των τριών μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων απέναντι στην κρίση αποτελεί η ενεργή συμμετοχή τους σε μεγάλα δημόσια έργα και το υψηλό ανεκτέλεστο, ύψους 10 δισ. ευρώ, που διαθέτουν.

Σύμφωνα με έκθεση της Proton Bank, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των τριών ομίλων ανέρχεται στα 4,9 δισ. ευρώ για την Ελλάκτωρ, στα 2,7 δισ. ευρώ για την J&P Άβαξ και στα 1,9 δισ. για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το μέσο περιθώριο κέρδους προ φόρων και τόκων (EBIT) για τα συγκεκριμένα έργα να ανέρχεται στο 4%-5%. Όσον αφορά το περιθώριο EBIT των υπό εκτέλεση έργων, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση, ενδέχεται να βελτιωθεί, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών πετρελαίου και χάλυβα.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους του δανεισμού προκαλεί στις κατασκευαστικές κραδασμούς, οι οποίοι φαίνεται να απορροφούνται από τη δραστηριότητα τους σε τομείς ανθεκτικούς, όπως οι παραχωρήσεις και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που ανθίστανται στην οικονομική επιβράδυνση.

Στα top pick της Proton Bank συγκαταλέγεται η Ελλάκτωρ (θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του 2008 στις 31/1), λόγω της ποιότητας του χαρτοφυλάκιού της και του εύρωστου ισολογισμού της, ενώ οι αναλυτές αποδίδουν σύσταση «outperform» στα τρία κατασκευαστικά blue chips (εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης), τα οποία ανακοινώνουν αύριο τα οικονομικά τους μεγέθη. Οι αναλυτές της Proton εκτιμούν πως η καθαρή κερδοφορία του ομίλου θα υποχωρήσει κατά 29,3%, διαμορφούμενη στα 91,9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τετάρτου τετραμήνου, ο τζίρος της κατασκευαστικής αναμένεται να ενισχυθεί κατά 51,9%, στα 423,2 εκατ. ευρώ, από 278,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2007, με τα έσοδα από την Αττική Οδό (ενοποιήθηκε για λιγότερο από ένα μήνα στα μεγέθη του δ’ τριμήνου του ‘07) να ανέρχονται στα 65,9 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική αναμένεται να διανείμει μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ, ανά μετοχή, με απόδοση 3,8%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν πως ο κύκλος εργασιών της Ελλάκτωρ θα διευρυνθεί, κατά τη χρήση του 2008, κατά 77%, στα 1,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ενισχυθούν κατά 162%, ήτοι στα 283,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση των περιθωρίων κέρδους και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης συνιστούν τους βασικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο όμιλος, σύμφωνα με την Proton. Επίσης, δεδομένου ότι το Δημόσιο αποτελεί το βασικό πελάτη της εταιρείας, οι επιδόσεις της είναι αλληλένδετες με πιθανή τροποποίηση της διαδικασίας πλειοδοσίας ή ενδεχόμενη αλλαγή του κυβερνώντος κόμματος. Ανοδικό ρίσκο (upside risk) για τον όμιλο παρουσιάζει η αύξηση του ανεκτέλεστου, εξαιτίας συμμετοχής του σε, μεγάλης κλίμακας, έργα υποδομής, ενώ ενδεχόμενη αδειοδότηση της εξόρυξης των ορυχείων της Hellas Gold θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την κατασκευαστική που συμμετέχει σε πάγια της Hellas Gold. «Upside risk» συνιστούν και τα έργα αιολικής ενέργειας που σχεδιάζει η Ελλάκτωρ, σε περίπτωση που αυτά τύχουν αδειοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την J&P Άβαξ (στις 31/3 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2008), για κάμψη της καθαρής κερδοφορίας του ομίλου κατά 20,1%, στα 20,3 εκατ. ευρώ από 25,4 εκατ. ευρώ το 2007, κάνει λόγο η Proton Bank. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί, σε ετήσια βάση, κατά 34,7%, ήτοι στα 920,2 εκατ. ευρώ (από 683,3 εκατ. ευρώ το 2007), λόγω ανάληψης δημόσιων έργων, με την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων (Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος και Μαλιακός – Κλειδί) να έχει μόλις ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα EBITDA της κατασκευαστικής εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν για το 2008 στα 49,5 εκατ. ευρώ, έναντι 37 εκατ. ευρώ το 2007 και το αντίστοιχο περιθώριο θα ανέλθει στο 5,4%. Ο όμιλος αναμένεται να διανείμει ακαθάριστο μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με απόδοση 5,6%. Πέραν της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους που αποτελεί ίδιον του κλάδου, η J&P Άβαξ ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες, ως προς την ανανέωση του ανεκτέλεστού της, εξαιτίας της τρέχουσας δυσμενούς συγκυρίας, ενώ συντηρητικές παραμένουν οι εκτιμήσεις που αφορούν τη συμμετοχή σε καινούργιες παραχωρήσεις.

Υποχώρηση κατά 39,7%, στα 22,6 εκατ. ευρώ εκτιμούν οι αναλυτές της Proton ότι θα καταγράψει η καθαρή κερδοφορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στις 30/3 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2008), για τη χρήση του 2008 (από 37,5 εκατ. ευρώ το 2007). Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εκτιμάται πως θα ενισχυθεί κατά 41,0%, στα 628,9 εκατ. ευρώ, έναντι 446,1 εκατ. ευρώ το 2007, με 5,5 εκατ. ευρώ και 5,9 εκατ. ευρώ να προέρχονται από παραχωρήσεις και ακίνητη περιουσία αντίστοιχα. Τα EBITDA της περυσινής χρήσης αναμένεται να ανέλθοθν στα 86,7 εκατ. ευρώ από 90,3 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ το μέρισμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Η ανυπαρξία σαφούς νομοθετικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ενδεχομένως καθυστερήσουν την υλοποίηση των projects της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστούν μέρος των κινδύνων που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Ωστόσο, ρόλο upside risk για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει η απόκτηση περισσότερων αδειών για την κατασκευή θερμικών εργοστασίων και έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξέλιξη που θα επιτρέψει στον όμιλο να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει αναφορικά με το μέγεθος των MW.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |