Monday, March 30, 2009

Ομπάμα: ''Δεν θα αδειάσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες''

Ομπάμα: ''Δεν θα αδειάσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες''

Τελευταία ευκαιρία για να παραδώσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνουν οι δύο εταιρείες, Chrysler και General Motors, «βάρος» στον Αμερικανό φορολογούμενο. Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των δύο εταιρειών, ζητώντας παράλληλα από τους μετόχους, τους πιστωτές και τους εργαζόμενους περισσότερες θυσίες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες διάσωσης των δύο εταιρειών.«Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες μας να χαθούν» δήλωσε ο πρόεδρος Μ. Ομπάμα στο διάγγελμα που εξήγγειλε πριν από λίγο, επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα δεχτούν άλλο σχέδιο που δεν θα είναι αξιόπιστο. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτύχουν για ακόμη μια φορά να διαχειριστούν τα προβλήματα τους, τότε θα τους αφήσει η κυβέρνηση να χρεοκοπήσουν.

Η GM έλαβε προθεσμία 60 ημερών από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές. Ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική Chrysler για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Fiat ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής ομοσπονδιακής βοήθειας.

Οι δύο εταιρείες λειτουργούν βάσει κυβερνητικών δανείων ύψους 17,4 δισ. δολαρίων και ζητούν επιπλέον 16,6 δισ. δολάρια η General Motors και 5 δισ. η Chrysler, την ώρα που η ζήτηση στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε χθες στο CBS ότι η GM και η Chrysler δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ώστε να πείσουν την αμερικάνικη κυβέρνηση ότι πρέπει να λάβουν και νέα κρατικά δάνεια. Ωστόσο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία, αν και θα πρέπει να σχεδιαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει την κρίση και να «βγει» από αυτή πιο ανταγωνιστική.

Αναγκαστική αποχώρηση

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν σήμερα εκτενείς αναφορές στην αποχώρηση του Wagoner από το «τιμόνι» της GM επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις στον CEO της GM να εγκαταλείψει τη θέση του. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της General Motors εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση Obama.

«Ο κ. Wagoner παραιτείται, ακριβώς τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη διάσωση της GM και μιας αμερικανικής βιομηχανίας που αντιμετωπίζει δυσκολίες», γράφουν οι New York Times.

«Οι προεδρικές υπηρεσίες ζήτησαν από τον Wagoner να εγκαταλείψει τη θέση του κι εκείνος δέχθηκε», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Τα καθήκοντά του θα αναλάβει η Frederick Henderson, επιχειρησιακός διευθυντής του ομίλου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |