Monday, March 30, 2009

Βρετανία: Σε τέλμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος

Βρετανία: Σε τέλμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος

Η επιδείνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου στη Βρετανία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία να υποχωρούν και τις απολύσεις να αυξάνονται με τον υψηλότερο βαθμό των τελευταίων 16 ετών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των εταιρειών Confederation of British Industry και PricewaterhouseCoopers

«Η κατάσταση στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι εξαιρετικά δυσχερής και επιδεινώνεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη πτώση των χρηματιστηρίων, μετά την τελευταία μελέτη μας το Δεκέμβριο», υποστήριξε ο Ίαν ΜακΚάφτι, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της CBI.

«Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των κερδών επιτείνει την κρίση στον κλάδο. Οι εταιρείες προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στο προσωπικό και τα επενδυτικά τους σχέδια για εξοικονόμηση χρημάτων εξαιτίας της εξασθενημένης ζήτησης», συμπλήρωσε.

Η μελέτη CBI που δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του πλήγματος που έχει δεχθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος στη Βρετανία. Το 55% των εταιρειών που μελετήθηκαν έχουν ανακοινώσει πτώση των κερδών από τόκους, επενδύσεις και κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, το 53% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα έσοδα από προμήθειες, αμοιβές και πριμ έχουν μειωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν την πτώση της κερδοφορίας, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις με τον υψηλότερο ρυθμό μετά το 1993 και προβλέπουν συνέχιση των απολύσεων όσο διαρκεί η πίεση στον κλάδο.

Σε τέλμα φαίνεται να βρίσκεται και η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό κλάδο, η οποία έχει κατέλθει σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν στην πλειοψηφία τους ανάκαμψη εντός των επόμενων έξι μηνών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |