Monday, August 3, 2009

«Απογειώνεται» πάνω από τα 71 δολάρια το αργό- Ανοδος 3%

«Απογειώνεται» πάνω από τα 71 δολάρια το αργό- Ανοδος 3%

Ακόμη υψηλότερα οδηγούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης και από τις ΗΠΑ, όπως σε Κίνα και Ευρωζώνη, ενισχύουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό ενισχύεται κατά 2,9% ή 1,99 δολάρια στα 71,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει νωρίτερα έως τα 71,85 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου. Κέρδη καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,63 δολάρια ή 2,3%.

Σε υψηλό έτους εκτινάχθηκε ο ο δείκτης μεταποίησης στην Κίνα τον Ιούλιο, καθώς το «πακέτο» των 4 τρισ. γουάν από την κυβέρνηση της χώρας ενίσχυσε την κατανάλωση και τις παραγγελίες. Ειδικότερα, ο δείκτης CLSA China PMI διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, έναντι 51,8 τον Ιούλιο. Τα κυβερνητικά πακέτα και τα νέα δάνεια ρεκόρ ύψους 1 τρισ. που δόθηκαν από τις τράπεζες αντιστάθμισαν τη «βουτιά» που καταγράφηκε στον κλάδο του εμπορίου.

Ακόμη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης στην Eυρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία Markit. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,3 μονάδες, από 42,6 τον Ιούνιο, σημειώνοντας το δεύτερο διαδοχικό μήνα ανόδου, κυρίως λόγω της σταδιακής σταθεροποίησης της παραγωγής στον κλάδο μεταποίησης.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού έκλεισε με άνοδο 4%, μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ενέτεινε την αισιοδοξία περί εξόδου από την ύφεση.

reporter.gr

No comments:

Share |