Monday, August 3, 2009

Συνεχίζει ανοδικά το αργό

Συνεχίζει ανοδικά το αργό


Με άλμα 3% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του αργού τερματίζοντας πάνω από τα 71 δολ. καθώς τα ενθαρρυντικά μάκρο από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη ενισχύουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εντός του έτους.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του που καθιστά πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στα εμπορεύματα.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 2,13 δολ. για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 71,58 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, το συμβόλαιο αναρριχήθηκε έως το υψηλό των 72,10 δολ. ανά βαρέλι, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουνίου.

Με άλμα άνω του 10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το συμβόλαιο του φυσικού αερίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αναζωπυρώσει τη ζήτηση. Αναλυτικά, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 37,8 cents, ή 10,35% για να ολοκληρώσει στα 4,031 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Μεγάλες απώλειες για δολάριο και γεν

Σε νέα χαμηλά έτους διολισθαίνει εξάλλου το δολάριο καθώς τα ενθαρρυντικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για την μεταποιητική δραστηριότητα και τις κατασκευαστικές δαπάνες αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές σε νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων.

Το δολάριο βρέθηκε να υποχωρεί 1,2% στα 1,4429 δολ. ανά ευρώ στη Νέα Υόρκη από 1,4257 δολ. στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του ευρώ στα 137,46 γεν ανά ευρώ από 134,99 γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,6% στα 95,28 από 94,68.

Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων βρέθηκε να υποχωρεί έως 1,1% διολισθαίνοντας στις 77,451 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, την Βρετανία και την Κίνα, με τις δύο τελευταίες να ξεπερνούν τα επίπεδα των 50 μονάδων που δείχνουν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στις ΗΠΑ εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM ενισχύθηκε στις 48,9 μονάδες τον Ιούλιο από 44,8 μονάδες τον Ιούνιο, για να αναρριχηθεί στα καλύτερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,5 μονάδες.

Εξάλλου, απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας την δεύτερη άνοδο σε διάστημα τριών μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνολική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% στα 965,66 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για μείωση της κατασκευαστικής δαπάνης κατά 0,5%.

Σημαντικά κέρδη στα μέταλλα

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός καθώς η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Άλμα άνω του 4% σημείωσε ο χαλκός.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε 2,90 δολ. ή 0,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 956,60 δολ. ανά ουγγιά, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουνίου. Νωρίτερα το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε έως τα 964 δολ.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, ξεχωρίζει το άλμα του χαλκού παραδόσεως Σεπτεμβρίου σε ποσοστό 4,4% για να τερματίσει στα 2,7385 δολ. η λίβρα, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το ασήμι Σεπτεμβρίου κέρδισε 31,2 cents, ή 2,2% στα 14,252 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 25,50 δολ. ή 2,1% στα 1.239,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε ενισχυμένο κατά 10 δολ. ή 3,8% στα 274,60 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

No comments:

Share |