Monday, August 3, 2009

Σταυράκης: «Πάγωμα» μισθών δημοσίου

Σταυράκης: «Πάγωμα» μισθών δημοσίου


Αναγκαίο θεωρεί το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Λίγες μόλις βδομάδες μετά την έγκριση νέων προσλήψεων στο δημόσιο, ο κ. Σταυράκης επικαλείται την ανάγκη νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών, στα πλαίσια του οποίου δεν υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων την περίοδο 2010-2012, αφού την επόμενη τριετία τα δημόσια έσοδα θα βρίσκονται σε δοκιμασία.

«Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να παραχωρηθούν μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα», επισήμανε χθες ο υπουργός σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν ΑΤΑ, ετήσιες προσαυξήσεις 3-4% και γενικές αυξήσεις. Η διαπραγμάτευση με τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών αφορά μόνο το τρίτο σκέλος της μισθοδοσίας τους.

Ο κ. Σταυράκης κατέστησε επίσης σαφές ότι «στην προσπάθεια αυτή περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι των ημικρατικών οργανισμών οι οποίοι», όπως σημείωσε, «απολαμβάνουν προσαυξήσεις, εξασφαλισμένη εργασία με καλούς όρους, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο με πολύ συγκαταβατικές θέσεις και ότι θα προσεγγίσουν τη θέση μας θετικά», είπε.

Παρά τη ψήφιση νομοσχεδίου για δημιουργία νέων θέσεων, ο κ. Σταυράκης υποστήριξε χθες ότι η προσπάθεια του υπουργείου «περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των δημοσιών υπαλλήλων με τη μη πλήρωση θέσεων που κενώνονται».

Στη συνέχεια δικαιολογώντας τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την πρόσληψη των 1083 δημοσίων υπαλλήλων, επανέλαβε ότι το 50% των θέσεων αποτελεί αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων τις οποίες τίμησε η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν γιατρούς και νοσοκόμους για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ, Νίκος Τάμπας, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ξεκαθάρισε ότι η ΣΕΚ δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει τις μισθολογικές αυξήσεις που αναλογούν στους υπαλλήλους ημικρατικών.

«Παραμένοντας σοβαροί και υπεύθυνοι και χωρίς να θέλουμε υποδείξεις από κανένα θα υποβάλουμε αιτήματα πριν το τέλος του χρόνου και θα διεκδικήσουμε με πίεση και το μισθό μας και τα άλλα ωφελήματα μας στα πλαίσια της εθνικής παραγωγικότητας και των άλλων οικονομικών δεικτών λαμβάνοντας υπόψη και την ακρίβεια».

Από μέρους της ΠΕΟ, ο βοηθός γενικός γραμματέας Σωτήρης Φελάς, είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πάντα ανοικτό σε διάλογο και ότι η ΠΕΟ θα καθορίσει τις απαιτήσεις συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση την οποία διέρχεται ο τόπος.

Στη συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ακόμη ότι το 2010 θα παραμείνει υποτονικός ο ρυθμός ανάπτυξης και ότι οι δαπάνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 5% ώστε να διατηρηθεί το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% και να μη τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Σταυράκης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει έσοδα του δεύτερου εξαμήνου προκειμένου οι επιδώσεις της οικονομίας να παρουσιάζονται καλύτερες.

«Είναι υποχρέωση μας στις περιπτώσεις που μπορούμε να εισπράττουμε κάποια χρήματα νωρίτερα να το πράττουμε για το καλό του Κύπριου φορολογούμενο διότι κερδίζουμε στο ελάχιστο τους τόκους. Άρα αποτελεί μια θεμιτή πρακτική που θα πρέπει να εφαρμόζεται», είπε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |