Friday, July 2, 2010

Wind: Το story των αγοραπωλησιών


Wind: Το story των αγοραπωλησιών


Είναι μόλις 18 ετών και έχει αλλάξει μέχρι σήμερα… τρεις κηδεμόνες και ισάριθμες ταυτότητες. Η Wind Ελλάς, η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε άδεια κινητής τηλεφωνίας το 1992, ίσως να ετοιμάζεται για ακόμη μία, αφού μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν δρομολογηθεί οι πιθανές εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Η οικονομική αναδιάταξη για την Wind δείχνει να έχει αίσια έκβαση με την -δεύτερη μέσα σε διάστημα περίπου ενός έτους- αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ο οποίος από το 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, δρομολογούνται ήδη οι διαδικασίες ώστε ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την εξαγορά ή την απόκτηση συμμετοχής στον όμιλο.

Από το 1992 και τα 30 δισ. δραχμές που έδωσε η εταιρεία για να αποκτήσει την πρώτη άδεια κινητής τηλεφωνίας, πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και ακόμη περισσότερα στην Wind. Μια εταιρεία που οι σημερινοί… συνομήλικοι της καταναλωτές πιθανόν δεν γνωρίζουν πως ξεκίνησε την δραστηριότητά της με την εμπορική ονομασία Telestet στις 29 Ιουνίου 1993 και μητρική την Telecom Italia, αλλά ούτε και ότι μετοχικά της δικαιώματα διαπραγματεύονταν στο Nasdaq.

Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτών των αλλαγών ξεκίνησε δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, όταν το 2004 μετονομάστηκε σε TIM, λαμβάνοντας ουσιαστικά την συντομευμένη έκδοση της επωνυμίας της μητρικής της Telecom Italia Mobile.

Έκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο κάποια σημαντική εξέλιξη λάμβανε χώρα στην εταιρεία…

Άλλωστε μόλις ένα χρόνο μετά το «βάπτισμα» σε ΤΙΜ ξεκίνησε και «γαϊτανάκι» των μετοχικών αλλαγών, αλλά παράλληλα και η μετεξέλιξη της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο, που εκτός από την κινητή προσφέρει και υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ADSL Internet.

Τα δύο funds

Ήταν το καλοκαίρι του 2005 όταν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΜ πουλήθηκε σε δύο ξένους επενδυτικούς οίκους, στα funds Apax Partners και Texas Pacific Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Τα δύο fund τότε διέθεσαν 300 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και δανείστηκαν τα υπόλοιπα. Πολλά έχουν λεχθεί για την διαχείριση της εταιρείας από τα δύο funds και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους καταλογίζουν το «φόρτωμα» της εταιρείας με δάνεια. Ενδεικτικά, τρεις μήνες μετά την εξαγορά της TIM ως βασικός μέτοχος της εταιρείας έχει οριστεί η Troy GAC Telecommunications, ελεγχόμενη από τις Apax και TPG. Η μητρική εταιρεία της Troy εκείνη την περίοδο (Hellas Telecommunications II) προχωρά σε έκδοση δύο ομολογιακών δανείων 925 εκατ. και 355 εκατ. ευρώ, με τα οποία αποπληρώνονται τα βραχυπρόθεσμα δάνεια των μετόχων και επιστρέφεται το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που είχε τοποθετηθεί από τις Apax και TPG. Το επόμενο βήμα είναι η απόκτηση και του μειοψηφικού πακέτου της TIM Hellas, με παράλληλη αποχώρηση από το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ τα χρέη έχουν ανέλθει στο ύψος των περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2006 η κοινοπραξία των funds ολοκλήρωσε και την εξαγορά της Q Telecom, της τότε τέταρτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, από την Info-Quest με τίμημα 360 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη αρχίσει η… κουβέντα για την πώληση της ΤΙΜ. Τα δύο funds ζητούσαν περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τότε οι επαφές, ακόμη και με τον σημερινό ιδιοκτήτη της εταιρείας, να μην τελεσφορήσουν.

Ναγκίμπ Σαουίρις και Wind

Τον Φεβρουάριο του 2007 μπαίνει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας ένας κροίσος, ο Ναγκιμπ Σαουίρις. Είναι ο νέος αγοραστής της TIM ο οποίος μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Weather Investments καταβάλλει 500 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν 2,9 δισ. ευρώ για τα καθαρά χρέη της εταιρείας. Λίγους μήνες μετά ακολουθεί μια ακόμη αλλαγή επωνυμίας, αυτή τη φορά σε Wind Ελλάς.

Η Weather Investments είχε ήδη υπό τον έλεγχό της το 50% της Tellas, οπότε η επόμενη φυσιολογική κίνηση ήταν να αποκτήσει και το υπόλοιπο από την ΔΕΗ, διαθέτοντας 175 εκατ. ευρώ.

Η περσινή χρονιά είχε ουσιαστικά δύο εξελίξεις για την Wind, με αυτές του φθινοπώρου να είναι και οι καθοριστικές. Αρχικά ήρθε η συγχώνευσή της με την Tellas, ενώ από το καλοκαίρι ξεκίνησε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των οφειλών, οι οποίες είχαν ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο η εταιρεία έλαβε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των δανείων της από το βρετανικό Πρωτοδικείο, γεγονός που ουσιαστικά της επέτρεψε την διαγραφή οφειλών της τάξης του 1,45 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης.

Από κει πέρα η διοίκηση της Wind έδωσε όλη την προσοχή της στον εξορθολογισμό των λειτουργιών και του κόστους, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, οι αρνητικές συνθήκες στην αγορά, λόγω της ένταξης του ανταγωνισμού στις τιμές, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων και την μείωση της κατανάλωσης, έπληξαν τα έσοδα και άλλαξαν τα δεδομένα.

Σήμερα η Wind είναι στη φάση νέας αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις με τους πιστωτές ξεκίνησαν πριν από περίπου 2 εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας προς την επενδυτική κοινότητα στις 14 Ιουνίου, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Τα δάνεια της περιλαμβάνουν ομόλογα εξασφαλισμένου κεφαλαίου, κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 1,125 δισ. ευρώ με ωρίμανση τον Οκτώβριο του 2012, αναχρηματοδοτούμενη πίστωση ύψους 250 εκατ. ευρώ με λήξη τον Ιούνιο του 2012 και ομόλογα εξασφαλισμένης απόδοσης, μη εξασφαλισμένου κεφαλαίου ύψους 355 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Οκτώβριο του 2013.


source: capital.gr

No comments:

Share |