Friday, February 13, 2009

Τον Αύγουστο θα αποκτήσουν ορατότητα οι τραπεζίτες

Τον Αύγουστο θα αποκτήσουν ορατότητα οι τραπεζίτες

Οχι νωρίτερα από τα τέλη του καλοκαιριού οι διοικήσεις των τραπεζών θα αρχίζουν να αποκτούν ορατότητα για τα αποτελέσματα του 2009 , τις επισφάλειες , το βάθος και τις παρενέργειες της κρίσης. Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη για τους επόμενους 6 μήνες τραπεζίτες , επιχειρηματίες , επενδυτές θα κινούνται εν μέσω θολού τοπίου καθώς οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το μέγεθος των παρενεργειών στην αγορά και στις λογιστικές καταστάσεις δεν θα εμφανισθούν νωρίτερα από τον Αύγουστο οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α' 6μήνου του 2009. Τον Μάιο με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α' τριμήνου δεν θα μπορεί να διαμορφωθεί σαφής εικόνα της κατάστασης και των δυνητικών παρενεργειών της κρίσης στους ισολογισμούς. Σε αυτή την χρονική φάση προβλέπεται ότι τα κέρδη των τραπεζών θα υποχωρήσουν 25% το 2009 και τα κέρδη προ φόρων τόκων αποσβέσεων και προβλέψεων των εταιριών θα μειωθούν κατά 30% έως 40%.

Η εκτίμηση αυτή θα διαφανεί αν επιβεβαιωθεί ή όχι τον Αύγουστο με τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου και ως τότε οι τράπεζες θα προσπαθούν να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμένους στόχους τους στην πραγματικότητα όπως θα διαμορφώνεται από την εξέλιξη της κρίσης. Με τα κέρδη του 2008 που θα ανακοινωθούν Φεβρουάριο ή Μάρτιο μάλλον οι τράπεζες θα κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους.

Τον Μάιο ίσως επιχειρήσουν να δώσουν μια γενική πρόβλεψη και σίγουρα τον Αύγουστο θα πρέπει να ενημερώσουν τους επενδυτές για το 2009 συνολικά. Για τις διεθνείς αγορές οι κρίσιμοι μήνες θα είναι ο Απρίλιος και ο Ιούλιος καθώς τότε θα ανακοινωθούν αποτελέσματα α' τριμήνου και α' 6μηνου αντίστοιχα. Έως τότε λοιπόν οι διοικήσεις των τραπεζών θα τηρήσουν στάση αναμονής και πρωταρχικό τους μέλημα θα είναι η διασφάλιση των ισολογισμών τους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |