Friday, September 26, 2008

Ρουμανία: Επιφυλάξεις για την οικονομική ανάπτυξη

Ρουμανία: Επιφυλάξεις για την οικονομική ανάπτυξη


Η διεθνής οικονομική κρίση δεν περιφέρεται γύρω από τη ρουμανική οικονομία και πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό εξάρτησης, υποστηρίζουν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Ρουμανίας.

«Στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με τους κλάδους που θα επηρεαστούν, όπως η διαχείριση ακινήτων, οι κατασκευές και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι με υψηλό βαθμό εξάρτησης, καθώς και τα μέτρα προστασίας τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών της Ρουμανίας (Businessmen Association of Romania), κ. Florin Pogonaru.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να υποστηρίξει τους παραπάνω κλάδους και όχι να εφαρμόζει μέτρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς, τόνισε ο κ. Pogonaru, προσθέτοντας πως οι επενδυτές στον κλάδο των ακινήτων αντιμετωπίζουν ήδη μία σειρά προβλήματα, εκ των οποίων τα πλέον σοβαρά είναι η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών και του εργατικού κόστους καθώς και η αύξηση του κόστους της δανειακής χρηματοδότησης. Επίσης, ένας άλλος κλάδος που δέχεται αρνητικές επιδράσεις από τον παγκόσμιο περιορισμό της ρευστότητας είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος ήδη λειτουργεί με περιορισμένα περιθώρια κερδοφορίας.

«Δεν μπορούμε να καθησυχάζουμε τους εαυτούς μας με αισιόδοξες διαπιστώσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, η οποία ενδέχεται να προσεγγίσει το 9% στα τέλη του έτους. Η ανάπτυξη αυτή κρύβει κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν δεν τους ανακαλύψουμε έγκαιρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Pogonaru.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |