Friday, September 26, 2008

JPMorgan: 1,9 δισ. δολ. για την WaMu

JPMorgan: 1,9 δισ. δολ. για την WaMu


ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση των καταθέσεων και των καταστημάτων της Washington Mutual Inc. αντί ποσού 1,9 δισ. δολ. έκλεισε η τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, JPMorgan Chase & Co. μετά την απόφαση των ομοσπονδιακών αρχών να προχωρήσουν στο κλείσιμό της.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου οι πελάτες της WaMu έκαναν αναλήψεις συνολικά 16,7 δισ. δολ. καθιστώντας την επισφαλή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα καταστήματα της WaMu θα ανοίξουν σήμερα και οι πελάτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς τους, δήλωσε η Sheila Bair, πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp.

Η WaMu κατέρρευσε καθώς ο δείκτης της πιστοληπτικής της ικανότητας υποχώρησε στα κατώτατα επίπεδα και η μετοχή της κατρακύλησε. Με ζημίες 19 δισ. δολ. από τα ενυπόθηκα δάνεια η τράπεζα έθεσε εαυτώ προς πώληση την εβδομάδα που πέρασε μετά την απόλυση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Kerry Killinger αυτόν τον μήνα. Η τράπεζα διόρισε αντικαταστάτη του τον Alan Fishman στις 8 Σεπτεμβρίου και συμφώνησε να του καταβάλει 7,5 δισ. δολ. μπόνους και 1 εκατ. δολ. μισθό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σαν και αυτήν ελάχιστα μένουν για τους μετόχους. Οι μετοχές της WaMu, που υποχώρησαν πέρυσι κατά 95%, υποχώρησαν 45 σεντς και τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους μετά την ανακοίνωση που έγινε μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Την πιστοληπτική ικανότητα της JPMorgan, που ανακοίνωσε τα σχέδια της για άντληση 8 δισ. δολ. με την πώληση κοινών μετοχών, έχει υποβαθμίσει η Moody's Investors Service στο Aa2.

Η JPMorgan δεν θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της WaMu, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των μετόχων, σύμφωνα με την FDIC. Τον Μάρτιο η τράπεζα κατέβαλε 10 δολ. για κάθε μία μετοχή της χρηματιστηριακής Bear Stearns, που κινδύνευσε με πτώχευση.

Μετά από αυτήν την εξαγορά η JPMorgan θα αποκτήσει καταστήματα στην Καλιφόρνια, την Ουάσινγκτον και τη Φλόριντα, μεταξύ των άλλων πολιτειών και θα έχει 5.400 γραφεία και περίπου 900 δισ. δολ. καταθέσεις, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική τράπεζα. Τα καταστήματα και οι πιστωτικές κάρτες θα έχουν το σήμα της Chase και θα απορροφηθούν έως το 2010, σύμφωνα με την JPMorgan.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας η εξαγορά θα προσθέσει 50 σεντς στα κέρδη ανά μετοχή το 2009, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές της JPMorgan σημείωσαν άνοδο 2,96 δολ., ποσοστό 7,3%, φθάνοντας στα 43,46 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης πριν από την ανακοίνωση της εξαγοράς της WaMu. Φέτος οι μετοχές της σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Τα τρία τελευταία τρίμηνα οι μετοχές της WaMu έχουν χάσει συνολικά 6,3 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |