Friday, September 26, 2008

Σταυράκης: Διόρθωση στα ακίνητα

Σταυράκης: Διόρθωση στα ακίνητα


Την εκτίμηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα περάσουν από φάση διόρθωσης εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ενισχύοντας την πεποίθηση αρκετών παραγόντων του κλάδου ότι η αγορά αντιμετωπίζει κρίση. Είναι φυσιολογικό, ανέφερε στη StockWatch ο κ. Σταυράκης, «οι τιμές των ακινήτων να διορθωθούν κάπως και να βρουν την πραγματική τους τιμή». Αν και η κάμψη στην αγορά αναμένεται να επηρεάσει τα δημόσια έσοδα, σημειώνει ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της αυτή την παράμετρο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση παράτασης της ύφεσης στον κλάδο, τονίζει, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Επικαλούμενος στοιχεία του κτηματολογίου, σύμφωνα με τα οποία η μείωση στις πωλήσεις των ακινήτων είναι της τάξης του 40%, ο κ. Σταυράκης υποδεικνύει ότι «όντως παρατηρείται σημαντική μείωση στις πωλήσεις των ακινήτων, ειδικά σε κάποιες περιοχές όπως η Πάφος και η Ελεύθερη Αμμόχωστος, οι δύο επαρχίες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο».

Σύμφωνα με στοιχεία από τις εισπράξεις φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας των ακινήτων, παρατηρείται μείωση της τάξης του 18% το πρώτο οκτάμηνο στην ευρύτερη δραστηριότητα στον κλάδο. Πέρσι, όμως, ήταν χρονιά ρεκόρ, λόγω της προσδοκώμενης αύξησης του ΦΠΑ στα οικόπεδα, που τελικά αναβλήθηκε για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Ο υπουργός εντοπίζει κυρίως το πρόβλημα στις παραθεριστικές κατοικίες και στη δεύτερη κατοικία σε τουριστικές περιοχές από ντόπιους και ξένους. Εξηγεί ότι «ήταν αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη λόγω της μεγάλης εξάρτησης της κτηματαγοράς από τη βρετανική αγορά, η οποία βιώνει έντονα τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης και λόγω της πτώσης της στερλίνας».

Ο κ. Σταυράκης εκτιμά ότι η ενισχυμένη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, που αναμένεται να κοστίσει €25 εκ. περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί για το 2008, θα μετριάσει την κάμψη που υπάρχει στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα πρόσφατα κονδύλια αφορούν κυρίως στην επιχορήγηση των νεαρών ζευγαριών και τις προσφυγικές οικογένειες, για αγορά πρώτης κατοικίας.

«Νιώθουμε ότι αυτό το μέτρο είναι και κοινωνικά σωστό και σε κάποιο βαθμό θα καλύψει τη χαμηλή ζήτηση από ξένους», είπε. «Εν πάση περιπτώσει παρακολουθούμε την πορεία της βιομηχανίας των ακινήτων η οποία είναι σημαντική για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά αφού οποιαδήποτε επιβράδυνση της δραστηριότητας της, θα επηρεάζει γενικότερα την οικονομία και τα δημόσια έσοδα. Για την ώρα έχουν ληφθεί τα συγκεκριμένα μέτρα. Στόχος είναι, όμως, σε περίπτωση που η οικονομική ύφεση παραταθεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το σενάριο «ομαλής προσγείωσης» ενισχύει, σύμφωνα με τον υπουργό και η πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. «Η γενική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε, για να φέρουμε ξένες επενδύσεις στην Κύπρο και ξένους επιχειρηματίες, οπωσδήποτε αποτελεί ένα έμμεσο σημαντικό στοιχείο το οποίο πιθανώς να καλύψει το κενό των παραδοσιακών αγορών. Η Ρωσία και η Ουγγαρία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αγορές για την Κύπρο. Οι προσπάθειες μας όμως στρέφονται και προς άλλες κατευθύνσεις όπως η Κίνα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και άλλες χώρες», κατέληξε ο κ. Σταυράκης.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το ενδιαφέρον από Ρώσους για αγορά ακινήτων έχει μετριάσει την κάμψη της ζήτησης στη Λεμεσό, όπου δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Παρά τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η δραστηριότητα στον ευρύτερο κλάδο ακινήτων θα συνεχίζει να συρρικνώνεται το 2009. Το υπουργείο εκτιμά ότι τα έσοδα του από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών θα μειωθούν κατά 6.8% το 2009, έναντι μείωσης 20% που αναμένεται φέτος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |