Thursday, June 3, 2010

Ευρωζώνη: Η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 18 μηνών για τις λιανικές πωλήσεις


Ευρωζώνη: Η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 18 μηνών για τις λιανικές πωλήσεις


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα 18 μηνών σημείωσαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις 16 χώρες του ευρώ, σε μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Οι όγκοι των πωλήσεων στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 1,2% το Μάρτιο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,5% έναντι του Απριλίου του περασμένου έτους, ανέφερε η Eurostat.

Τα στοιχεία είναι πολύ πιο αδύναμα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς που έκαναν λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων 0,1% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά εμφανίζοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε επίπεδο έτους. Τον περασμένο μήνα η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, ενώ μειώθηκαν 0,1% στο χρόνο.

Οι λιανικές πωλήσεις είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας της Ευρωζώνης και η ανάκαμψη της από την ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό εξαρτηθεί από τις εξαγωγές και στη συσσώρευση αποθεμάτων. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την στατική της κατάσταση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat έδειξε ότι οι όγκοι των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού μειώθηκαν 1,1% από το Μάρτιο, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2006. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,8%.

Οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων προϊόντων εκτός των τροφίμων, από ρούχα και βιβλία έως και έπιπλα, μειώθηκαν 1,1% στο μήνα, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα 18 μηνών. Σε ετήσια βάση οι εν λόγω πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 1,1%.


source: capital.gr

No comments:

Share |