Thursday, June 3, 2010

Bernanke: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την οικονομία


Bernanke: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την οικονομία

Η αμερικανική οικονομία έχει συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο ανάπτυξης, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να αποτελούν αφορμή για ανησυχία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μιλώντας στο Ντιτρόιτ σε εκδήλωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προτρέπει τις τράπεζες της χώρας να χορηγούν δάνεια στις αξιόπιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .

"Ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας", δήλωσε ο Bernanke." Η υψηλή ανεργία επιβάλλει βαρύ κόστος στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, καθώς και στην κοινωνία μας συνολικά".

Ο Bernanke εξέφρασε την ανησυχία του για την υποχώρηση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι τα δάνεια έχουν μειωθεί από σχεδόν 700 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2008 σε περίπου 660 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν η μείωση αυτή οφείλεται στην αδύναμη ζήτηση για δάνεια από τις μικρές επιχειρήσεις ή στις σφικτές συνθήκες δανεισμού.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Fed συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Hoenig της Fed: Πλησιάζει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων

Η Federal Reserve θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της αν δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, προειδοποίησε σήμερα ο Thomas Hoenig, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City.

"Αν δεν μάθουμε από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, θα βρεθούμε να τα επαναλαμβάνουμε", υπογράμμισε ο Hoenig, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα οδήγησε στην καταστροφική κατάρρευση των αγορών και σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.

Επανέλαβε παράλληλα την εκτίμηση του ότι "η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο μονοπάτι της ανάκαμψης ".

"Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη είναι αυτοτροφοδοτούμενη και ενδεχομένως λίγο πιο ισχυρή απ’ ό,τι περιμέναμε". Σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, ωστόσο προειδοποίησε ότι "καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσει να αποκτά ορμή, περιμένω ο πληθωρισμός να αρχίσει να κινείται ανοδικά".

Στο περιβάλλον αυτό, πρόσθεσε, η Fed θα πρέπει να αναλάβει την "προκλητική" προσπάθεια για την αύξηση των επιτοκίων της "σε πιο φυσιολογικά επίπεδα" κοντά στο 1%, όπως σημείωσε.

source: capital.gr

No comments:

Share |