Thursday, June 3, 2010

Υποβάθμιση και πώληση παγίων το νέο σκηνικό για την BP


Υποβάθμιση και πώληση παγίων το νέο σκηνικό για την BP


Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της BP, σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» προηγουμένως προχώρησε η Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα την αξιολόγηση σε «Rating Watch Negative».


Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch πως οι κίνδυνοι για το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ της BP πληθαίνουν μετά το ατύχημα στην εξέδρα πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, σημειώνεται στην έκθεση.

«Η εταιρεία έχει αποτύχει επανειλημμένως να σταματήσει τη διαρροή και χρησιμοποιεί εναλλακτικά μεθόδους περιορισμού της καταστροφής που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως και υπόκεινται σε πιθανές επιπλοκές από αντίξοες καιρικές συνθήκες», αναφέρει η Fitch.

Παράγοντα που οδήγησε στην υποβάθμιση αποτελεί επίσης η διαταγή ποινικής και αστικής έρευνας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Eric Holder για τη διαρροή, γεγονός με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό προφίλ της εταιρείας, σύμφωνα με τον οίκο.

H εταιρεία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Παρασκευή, αναφέρει το Reuters.


Ζοφερές εκτιμήσεις για διαρροή του πετρελαίου έως τα Χριστούγεννα

Οι αποτυχημένες προσπάθειες της BP από τον Απρίλιο, να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει ωθήσει σε προβλέψεις ότι το αργό είναι πιθανό να διαρρέει έως το Δεκέμβριο, στην όπως την αποκάλεσε ο Μπάρακ Ομπάμα, χειρότερη οικολογική καταστραφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η BP έχει προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να καλύψει την πηγή και να σταματήσει τη διαρροή στο βυθό, ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλλασας, ενώ την ίδια στιγμή η έναρξη της περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό, αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνει ότι οι δυνατοί άνεμοι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να δυσκολέψουν σε σημαντικό βαθμό τις όποιες νέες προσπάθειες.

«Το χειρότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η διαρροή μέχρι τα Χριστούγεννα», σχολιάζει ο Dan Pickering, επικεφαλής ανάλυσης της Tudor Pickering Holt & Co. «Η διαδικασία αυτή μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις χρονικές εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ότι διαρρέουν στον Κόλπο 12-19 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, στην περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί έως τα Χριστούγεννα σημαίνει ότι η διαρροή θα διαμορφωθεί στα 4 εκατ. βαρέλια. Αν συμβεί αυτό, θα αφανιστεί η θαλάσσια ζωή κοντά στη διαρροή και ίσως σε ολόκληρο τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ θα καταστραφούν εκατοντάδες μίλια ακτών, εκτιμά ο Harry Roberts, του πανεπιστημίου της Louisiana.

BP: Ενδέχεται να αναγκαστεί να πουλήσει πολύτιμα πάγια

Στην πώληση ορισμένων από τα πιο πολύτιμα της πάγια, όπως η συμμετοχή στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ, ενδέχεται να προβεί η BP προκειμένου να εξοφλήσει κόστη καθαρισμού, πρόστιμα και νομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το μερίδιο 26% στο Prudhoe Bay στη Βόρεια Περιοχή της Αλάσκα και άλλα πάγια της BP θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές όπως οι China National Petroleum Corp., Occidental Petroleum Corp. και Hess Corp., σχολιάζει ο Douglas Ober, επικεφαλής της Petroleum & Resources Corp. του παλαιότερου αμερικανικού fund πετρελαίου.

«Η BP θα πρέπει τώρα να στραφεί σε άλλα πάγια για να πληρώσει για το χαμό που δημιουργησε», είπε ο Ober σύμφωνα με το Bloomberg. «Η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμα για επέκταση παραγωγής ή ενίσχυση των αποθεμάτων και αυτό θα τη φέρει σίγουρα σε πολύ δύσκολη θέση».

Σημειώνεται ότι η BP έχει χάσει 31% της χρηματιστηριακής της αξίας από τις 20 Απριλίου, όταν δηλαδή έγινε η έκρηξη της εξέδρας στον Κόλπο του Μεξικού, που στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων και δημιούργησε υποθαλάσσιες διαρροές που σκόρπισαν εκατ. γαλόνια πετρελαίου στον Κόλπο.


source: capital.gr

No comments:

Share |