Monday, March 16, 2009

AIG: «Εξωφρενικά» μπόνους 1 δισ. δολαρίων

AIG: «Εξωφρενικά» μπόνους 1 δισ. δολαρίων


«Εξωφρενικό» χαρακτηρίζει ο Lawrence Summers, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ B.Obama, το γεγονός ότι η AIG αποφάσισε να δώσει 1 δισ. δολάρια για μπόνους στα στελέχη της. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC ο Summers, εξαπέλυσε επίθεση κατά της διασωθείσας από την αμερικανική κυβέρνηση AIG και σημείωσε: «Εχουν γίνει διάφορά τρομερά περιστατικά τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά αυτό που έγινε με την AIG είναι το πιο εξοργιστικό».

Ο Summers πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Obama είναι η προστασία του Αμερικανού φορολογούμενου. «Κανείς δε νοιάζεται για τους μετόχους της AIG. Κανείς δεν αισθάνεται υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Barney Frank δηλώνοντας στο «Fox News Sunday» ότι η εταιρεία «εξαπατά το σύστημα». Ο ίδιος δήλωσε: «Οποια τράπεζα εκτιμά ότι δεν αντέχει τους κανόνες, τότε ας επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει λάβει».

Σημειώνεται ότι η AIG έχει λάβει ενίσχυση ύψους 170 δισ. δολαρίων, από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων και έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομίας να μειώσει τις αποδοχές των στελεχών της.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι 105 δισ. δολάρια που έλαβε από το κράτος διατέθηκαν σε αμερικανικές πολιτείες καθώς και σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Societe Generale και Deutsche Bank. Oι τράπεζες που αγόρασαν συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDSs) έλαβαν 22,4 δισ. δολάρια εγγυήσεων, 27,1 δισ. δολάρια πληρωμών από αμερικανικό φορέα για την απόσυρση των παραγώγων και άλλα 43,7 δισ. δολάρια, τα οποία συνδέονται με το πρόγραμμα εγγυήσεων χρέους. Επίσης, η Καλιφόρνια και η Βιρτζίνια, έλαβαν 12,1 δισ. δολάρια συνδεδεμένα με συμβόλαια εγγυημένων επενδύσεων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |