Monday, September 19, 2011

Αγοράζουν χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες


Αγοράζουν χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες


Καθαροί αγοραστές χρυσού έγιναν οι κεντρικές τράπεζες για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Το γεγονός, σύμφωνα με τους FT αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του πως οι αναταράξεις στα νομίσματα και η κρίση χρέους έχουν απογειώσει την αγορά πολύτιμων νομισμάτων.

Οι αγορές αυτές είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς, αλλά υποδηλώνουν την στροφή που γίνεται, ειδικά από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μεγάλους πωλητές χρυσού.

Οι παραπάνω κινήσεις συνέβαλαν στο να αυξηθεί η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατά 25% φέτος και στο ιστορικό ρεκόρ των 1.920 δολαρίων η ουγγιά του προηγούμενου μήνα.
Μεξικό, Ρωσία, Ν. Κορέα και Ταϋλάνδη έκαναν μεγάλες αγορές φέτος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεση τους σε δολαριακές επενδύσεις. Σε όλο τον κόσμο οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αγοράσουν φέτος περισσότερο χρυσό από κάθε άλλη χρονιά μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του Bretton Woods τέσσερις δεκαετίες πίσω.

«Επιστρέφουμε στην εποχή που ο χρυσός θεωρείται περίπου χρήμα», σημειώνει ο Jonathan Spall, διευθυντής της Barclays Capital.

Οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες προσέθεσαν περίπου 25.000 ουγγιές ή 0,8 τόνους στα αποθέματα τους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ και του ΙMF. Αντίθετα κατά μέσο όρο από το 1999 έως το 2010 πωλούσαν περίπου 400 τόνους το χρόνο.


Από τις αγορές που έγιναν, σημαντικό κομμάτι προέρχεται από την Εσθονία, χώρα που προετοιμάζεται να μπει στην ευρωζώνη αλλά και τη Μάλτα, που απέκτησε 3.000 ουγγιές χρυσού.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |