Tuesday, May 18, 2010

ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες


ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες



Ένα νέο μέτρο το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την παροχή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ για διάσωση άλλων χωρών ψήφισαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές, με αφορμή και την στήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal» η Γερουσία πέρασε με 94 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά, ειδική ρύθμιση βάσει της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση –αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Ομπάμα- θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι τα δάνεια που δίνονται σε ξένες κυβερνήσεις μέσω του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθούν και μάλιστα εκ των προτέρων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιου είδους εξασφάλιση, τότε ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αναγκάζεται να «μπλοκάρει» την παροχή δανείου προς κάποια χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά κεφαλαίων προς το ΔΝΤ.

«Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να στηρίζουν ξένες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο Γερουσιαστής John Cornyn και προσέθεσε «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για το σύστημα ώστε να μην αφεθεί να καταρρεύσει».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner –αν και δεν μπορούσε, ούτως ή άλλως να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου- σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτήρισε ως «κάπως υπερβολικές όλες αυτές τις ανησυχίες. Οι ΗΠΑ δεν έχουν χάσει ποτέ ούτε μία πένα από τα κεφάλαια που έχουν δώσει στο ΔΝΤ», ενώ προσέθεσε ότι «μας συμφέρει να στηρίξουμε την Ευρώπη και να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεράσει την κρίση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

source: euro2day.gr

No comments:

Share |