Tuesday, May 18, 2010

Μ. Βρετανία: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008 ανήλθε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μ. Βρετανία τον Απρίλιο, «απαιτώντας» από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King να γράψει επιστολή με εξηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Τα στοιχεία του Office for National Statistics έδειξαν πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Απρίλιο από 3,4% το Μάρτιο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τον τοποθετούσαν στο 3,5%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,6%, συμπίπτοντας με την άνοδο του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,4%.

Παρά το μεγάλο μέγεθος του πληθωρισμού, είναι πιθανό ότι η ΒΟΕ θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χαλαρή για πολλούς μήνες ακόμα, εν μέσω της επιθετικής δημοσιονομικής σύσφιξης, τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και την αδυναμία του βασικού εμπορικού συνεργάτη της Μ. Βρετανίας, την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ανησυχία για τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒΟΕ, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η έντονη αύξηση των τιμών μπορούν να ωθήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες υψηλότερα, έχοντας σαν αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μ. Βρετανίας είναι υποχρεωμένος να συντάξει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κάθε τρεις μήνες όπου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται με διαφορά μεγαλύτερη ή μικρότερη του 1% από τον στόχο 2% της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η γραπτή απάντηση του George Osborne θα είναι σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε νέα στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι δυο επιστολές αναμένεται να δημοσιευτούν στις 12:30 ώρα Ελλάδος.


source: capital.gr

No comments:

Share |