Tuesday, May 18, 2010

Cheuvreux: Υποβαθμίζει συστάσεις, τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες


Cheuvreux: Υποβαθμίζει συστάσεις, τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες

Σε μείωση τιμών-στόχων και συστάσεων για μετοχές ελληνικών τραπεζών προχώρα η Cheuvreux, σε έκθεσή της, με ημερομηνία 17 Μαΐου 2010.

Ο οίκος αναθεωρεί καθοδικά κατά 50% κατά μέσο όρο τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών για το 2010-2011, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 7% στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ισχυρή στήριξη εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αλλά και η ευελιξία της ΕΚΤ, είναι πιθανό να κατευνάσουν σταδιακά την ανησυχία για τη ρευστότητα, ενώ το ενδιαφέρον θα στραφεί προς την κατεύθυνση της κεφαλαιακής επάρκειας και την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα η Cheuvreux εκτιμά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει κορυφωθεί στο 10%-11% έως το 2011, από 6% στα τέλη του 2009.

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, αναμένει ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες. Προσθέτει επίσης ότι οι αρνητικές τάσεις που αναμένεται να φανούν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ήτοι τα μηδενικά ή και αρνητικά έσοδα από συναλλαγές, οι πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και οι υψηλότερες προβλέψεις θα είναι ορατές και στο β’ τρίμηνο του έτους.

Η Cheuvreux αναφέρει ακόμη ότι τηρεί στάση αναμονής έως ότου βελτιωθεί η ορατότητα, χαρακτηρίζει τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών «πολύ χαμηλές» και αφού εκφράζει την προτίμησή της για τη μετοχή της Τρ. Κύπρου, προχωρά στις ακόλουθες αλλαγές, δίνοντας:

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα 14,0 ευρώ, από 19,0 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 2/Outperform από 1/Selected List προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Alpha Bank 6,0 ευρώ, από 9,0 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση 2/Outperform.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Eurobank 6,0 ευρώ, από 8,0 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση 2/Outperform.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς 5,6 ευρώ, από 7,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 3/Underperform από 2/Outperform προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την ATEBank 1,2 ευρώ, από 1,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 4/Sell από 3/Underperform προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για to T.T. 3,2 ευρώ, από 4,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 4/Sell από 3/Underperform προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου 5,0 ευρώ, από 5,5 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση 1/Selected List.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Marfin Popular Bank 2,0 ευρώ, από 2,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 3/Underperform από 2/Outperform προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, η Cheuvreux κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις:



Τράπεζα Πρόβλεψη EPS 2010 Πρόβλεψη EPS 2011
Προηγούμενη Νέα Προηγούμενη Νέα
ΕΤΕ 1,59 1,08 2,07 1,53
ΑΛΦΑ 0,44 0,05 0,67 0,19
ΕΥΡΩΒ 0,29 0,07 0,62 0,24
ΠΕΙΡ 0,41 0,11 0,68 0,24
ΑΤΕ 0,08 -0,05 0,15 -0,03
ΤΤ 0,07 -0,07 0,08 -0,03
ΚΥΠΡ 0,54 0,46 0,66 0,55
ΜΑΡΦΒ 0,20 0,12 0,27 0,16

Deutsche Bank: Χαμηλή ορατότητα για τις ελληνικές τράπεζες

Για περιβάλλον χαμηλής ορατότητας και υψηλών κινδύνων κάνει λόγο η Deutsche Bank, σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες με ημερομηνία 17 Μαΐου 2010.

Η DB επισημαίνει ότι οι αβεβαιότητες διατηρούνται αναφορικά με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, των χορηγήσεων και των καταθέσεων λιανικής, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ανάπτυξη τα μέτρα λιτότητας, επηρεάζοντας έτσι και την κερδοφορία στον τραπεζικό κλάδο.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι κινήσεις της αγοράς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα και τη γενικότερη ροή της ειδησεογραφίας, κάτι που καθιστά δυσχερή την όποια αξιολόγηση αυτή την περίοδο, η DB ωστόσο διατηρεί τις συστάσεις “hold” για τις μετοχές των ETE, Alpha Bank και Eurobank, με τιμές-στόχους στα 21,8 ευρώ, 9,2 ευρώ και 7,5 ευρώ αντίστοιχα.

Η Deutsche Bank εκτιμά, μετά και τις πρόσφατες συναντήσεις στελεχών της με τις διοικήσεις όλων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών -όπως αναφέρει η έκθεση- ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα γίνουν εμφανή τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης, ενώ οι επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας θα γίνουν πιο αισθητές στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πρώτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα αναδείξει τα πρώτα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης και θα κυριαρχείται μεταξύ άλλων από ανεμική πιστωτική επέκταση, εκροές καταθέσεων και σταθερά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια λόγω ανατιμολογήσεων και πιέσεων στα επιτόκια καταθέσεων, ενώ η έκθεση εκτιμά ότι στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα αποτυπωθεί και ο μεγαλύτερος βαθμός εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

National Sec. P&K: Μειώνει τιμές για επτά τράπεζες

Στη μείωση των τιμών-στόχων για επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες προχωρά η National P&K Securities, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου 2010.

Πιο αναλυτικά, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως προτιμώμενη τράπεζα παραμένει η Τράπεζα Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της έκθεσης και της πολύ ικανοποιητικής ρευστότητας, καθώς και η Alpha Bank καθώς θεωρεί ότι διαθέτει ένα πιο αμυντικό προφίλ κινδύνου και ελκυστική αποτίμηση. Τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την Alpha Bank, η National Sec P&K διατηρεί σύσταση «outperform», ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους στα 5,5 ευρώ από 5,6 ευρώ για την Κύπρου και στα 6,8 ευρώ από 8,3 ευρώ για την Alpha.

Για την Eurobank η χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,1 ευρώ από 7,4 ευρώ και παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση σε «neutral» από «outperform», τονίζοντας ότι οι τάσεις αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την κερδοφορία.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «neutral» για τις Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Marfin Popular, ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους στα 5,9 ευρώ από 7,1 ευρώ, στα 3,6 ευρώ από 4 ευρώ και στα 2 ευρώ από 2,2 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος για την ΑΤΕ η National Sec –P&K μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,2 ευρώ από 1,4 ευρώ και διατηρεί σύσταση «underperforf».

source: capital.gr

No comments:

Share |