Tuesday, November 24, 2009

Ευρωζώνη: Έκτη διαδοχική αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Έκτη διαδοχική αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Αύξηση για έκτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ το Σεπτέμβριο, η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η νομισματική περιοχή ανακάμπτει από την χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,5% από τον Αύγουστο, ενώ ήταν 16,5% χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται πως η μείωση αυτή αποτελεί τη μικρότερη σε ετήσια βάση από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης Eurostat. Τον Αύγουστο, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα σε ετήσια υποχώρησαν κατά 23,2%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι παραγγελίες να αυξηθούν κατά 0,8% το Σεπτέμβριο, και να μειωθούν κατά 17,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν καθοδικά από την αρχικά καταγεγραμμένη αύξηση κατά 2% και μείωση κατά 23,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Τα μεγέθη εναρμονίζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει από την ύφεση. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά σε διάστημα περισσότερο του έτους μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στο τελευταίο τρίμηνο.

Ωστόσο, η Eurostat ανέφερε πως οι βιομηχανικές παραγγελίες, εξαιρουμένου του εξοπλισμού μεταφορών, μειώθηκαν 1,2% από τον Αύγουστο και ήταν χαμηλότερες κατά 18,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008. Οι παραγγελίες σε βαρύ εξοπλισμό στις μεταφορές, όπως τα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα τείνουν να είναι ευμετάβλητες με μια περιορισμένη επίδραση στην παραγωγή.

Επιπλέον, οι παραγγελίες των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν 2,1% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν. Σε ετήσιο επίπεδο, οι παραγγελίες σε όλους τους τομείς παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2008, αλλά η ετήσια πτώση περιορίστηκε από τον Αύγουστο.


capital.gr

No comments:

Share |