Tuesday, November 24, 2009

Fed: ''Αγκάθι'' η ανεργία την επόμενη διετία


Fed: ''Αγκάθι'' η ανεργία την επόμενη διετία

Αργή θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ρυθμοί της ανεργίας θα είναι αρκετά υψηλοί. Αυτήν ήταν η κεντρική ιδέα που κυριάρχησε στην τελευταία σύνοδο της Fed στις 3 και 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η Fed εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί μεταξύ του 9,3% και 9,7% και το 2010, ενώ θα υπάρξει πτώση στο 8,6% το 2011, μειώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανεργίας που είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ορισμένα από τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής διατύπωσαν πιο αρνητικές εκτιμήσεις.

Διχάστηκαν οι απόψεις των μελών της FOMC αναφορικά και με την ανάκαμψη που θα συνεχίσει τα επόμενα τρίμηνα. Δεν έλειψαν και οι φωνές που εξέφραζαν την ανησυχία του για την ικανότητα της οικονομίας να προχωρήσει ανοδικά χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης, ενώ ανησυχίες εκφράστηκαν και για την πορεία του πληθωρισμού, αφού εκτιμάται ότι θα κινηθεί κάτω από τους στόχουςτης Fed. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 2,5 έως 3,5% το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσής της για την νομισματική πολιτική στις 3 και 4 Νοεμβρίου, τονίζεται στο κείμενο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ανησυχία για την απόσυρση μερικών μέτρων στήριξης ήταν έκδηλη. Και αυτό διότι δεν μπορεί η Fed να εκτιμήσει τη συμβολή των μέτρων στήριξης στους τομείς των ακινήτων και των αυτοκινήτων, στους κλάδους εκείνους της οικονομίας που επηρεάζονται από τη ζήτηση.

reporter.gr

No comments:

Share |